Škola volonterizma: Učenici u Prozoru promovirali V. izdanje školskog časopisa „Diva“

Na izdanju su marljivo radili uz pomoć profesora Zorana Stojanovića, Ankice Markešić i Mire Pavličevića. Na više od 40 stranica učenici su u novom broju časopisa Diva pisali o Rami, književnosti, sportu, glazbi, feminizmu, povijesti njihove škole i drugim zanimljivim temama. Također, predstavljeni su ovogodišnji maturanti, a svoja iskustva nakon školovanja u Prozoru-Rami podijelili su maturanti prošle generacije.

„Kroz nastavu i razgovore s učenicima iskazan je interes za ponovno izdavanje školskog lista Diva. U ovim otežanim epidemiološkim uvjetima uspjelo se raditi uglavnom online. Koristili smo svako slobodno vrijeme u školi za potrebne razgovore i analizu rada. Učenici su i na ovaj način pokazali svoje sposobnosti kroz zanimljive oglede, pjesme, likovni izričaj i novinarski tekst. Na pripremi časopisa smo radili gotovo dva mjeseca, a kada je riječ o angažmanu učenika – časopis je tiskan upravo zbog tog njihovog angažmana. Učenici hoće, mogu i znaju, samo im treba podrška“, rekao je profesor Stojanović za Ramski vjesnik.

Prilika za kreativnost

Ovaj časopis izlazio je tek povremeno od prvog izdanja davne 1999. Nakon što je izdano nekoliko brojeva i napravljena duža stanka, učenici su iskazali veliki interes za ponovno izdavanje. U uvodnoj riječi, ravnateljica škole Anđa Mlakić napisala je: „Zadovoljstvo mi je pozdraviti ovu vrijednu učeničku aktivnost uz podršku profesora u izdavanju petog broja školskog lista Diva. Ovo je lijepa prigoda kojom pokazujete svoju kreativnost u pisanom obliku. To je ono što upravo želimo postići u Srednjoj školi Prozor obrazujući učenike da budu kreativni, otvoreni i spremni za nove spoznaje koje će primjenjivati u svom životu.“

Naziv časopisa dolazi iz 1999. kada su učenici iskazali interes za izdavanje školskog lista. Učenička ideja je bila da se list zove Diva prema ramskoj heroini Divi Grabovčevoj. Diva je djevojka iz Rame, ali je postala univerzalni lik borbe protiv nasilja i zloupotrebe moći.

Projekt među volonterskim i medijskim akcijama mladih

Na ovom izdanju časopisa radili su: Gloria Antunović, Daria Baketarić, Matea Beljo, Katarina Bošnjak, Lucija Burić, Ana Marija Dedić, Ivana Dragić, Monika Džidžić, Magdalena Nikolić, Zorica Nikolić, Lucija Šarčević, Martina Škarica, Ivona Uložnik, Ružica Zelić, prof. Ankica Markešić, prof. Miro Pavličević te prof. Zoran Stojanović. Za grafičko oblikovanje je, uz pomoć i prijedloge učenika, odgovoran DIVA Design studio Kristine Ivić iz Zagreba, dok je časopis tiskan u tiskari Ramas d.o.o. u Prozoru.

Većini sadašnjih učenika koji su bili dio uredništva rad na časopisu bio zanimljiv i nešto novo, bez obzira je li se radilo o samostalnom radu ili u grupi.

Spomenimo još kako su izdavanje školskog lista financijski pomogli Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. iz Sarajeva kroz projekt Škola volonterizma kojega provodi zajedno s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, a u sklopu natječaja za medijske i volonterske akcije, te Općina Prozor-Rama.

Preuzeto: Katolički tjednik