Upoznavanje kulturne baštine Rame, Livna i Širokog Brijega

U razdoblju od 05. do 06. lipnja, skupina mladih, okupljenih u Udruzi katoličkih studenata Emaus, sudjelovala je u studijskom putovanju, u okviru projekta Cooltura, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Cilj studijskog putovanja bio je upoznati kulturne vrijednosti,  tragom čuvara hrvatske kulturne baštine, odnosno franjevaca koji vijekovima stoje kao štit duhovnom i kulturnom blagu  katoličkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Prvog dana studijskog putovanja, mladi su posjetili vrlo vrijedne sakralne i kulturne cjeline franjevačke provincije Bosne Srebrene – samostane u Rami, na Šćitu te u Livnu, na Gorici.

U franjevačkom samostanu u Rami, na Šćitu, dočekao ih je gvardijan fra Andrija Jozić, koji ih je upoznao s gradnjom crkve i samostana, te ostankom fratara na ovom mjestu kroz teška i izazovna vremena. Istaknuo je važnost triju žena za ramski puk: ramska majka, Majka Božja i Diva Grabovčeva kao simbol časti i vjernosti. Također im je ispričao što simboliziraju skulpture na obali jezera –  Ramski križ te Posljednja večera po nazivom „Jedno mjesto“.

Iz Rame je put nastavljen k Livnu, gdje su mladi posjetili crkvu i muzej Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla na Gorici. Ovdje je mlade dočekala gđa. Božica Barišić, voditeljica arhiva i knjižnice franjevačkog samostana u Livnu. Mladi su imali priliku vidjeti jedan od najljepših i suvremeno uređenih muzeja u Bosni i Hercegovini, koji čuva ostatke iz različitih povijesnih razdoblja, od antike do suvremenog doba te svjedoči o bogatoj prošlosti livanjskog kraja.

U nastavku je slijedio obilazak galerije Gabrijela Jurkića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih slikara svih vremena koji se posebno ističe po vjerno prikazanim pejzažima Bosne, ali i brojnim portretima. Mladi su imali priliku pogledati i dio bogate knjižnice, koja čuva djela znamenitih franjevaca Matije Divkovića, Ivana Bandulavića, Stjepana Margitića i dr. Posjet je okončan obilaskom crkve, koja se ističe velikom umjetničkom i sakralnom vrijednošću.

Drugi dan studijskog posjeta započeo je sudjelovanjem na sv. misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Nakon misnog slavlja, mlade je dočekao đakon fra Džoni Dragić te im ispričao  o nastanku crkve na Brigu još u vrijeme kada je Hercegovina pala pod tursku vlast. Mladi su zatim imali priliku pogledati unutrašnjost crkve u kojoj se nalaze grobovi poznatih franjevaca Hercegovačke provincije: fra Didaka Buntića – graditelja crkve i narodnog prosvjetitelja te Rafe Barišića – prvog hercegovačkog biskupa. Zatim su posjetili galeriju franjevačkog samostana te mjesto stradanja širokobrijeških franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tijekom studijskog putovanja, mladima su u pratnji bili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, u čijoj produkciji će biti objavljen nastavak dokumentarnog serijala Cooltura. Ovaj dio projekta podržan je od strane Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Marija Puljić