Sastanak o pastoralnim smjernicama za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama

U utorak, 08. lipnja Dikasterij za laike, obitelj i život upriličio je sastanak putem Zoom platforme o pastoralnim smjernicama za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama.

Kao što je već poznato, u Tiskovnom uredu Svete Stolice 18. svibnja održana je online tiskovna konferencija na kojoj su predstavljene Pastoralne smjernice za proslavu Svjetskog dana mladih 2021. u partikularnim crkvama.

Sastanak je okupio 220 odgovornih mladih iz biskupskih konferencija, međunarodnih pokreta i udruga koji su zajedno diskutirali o sadržaju i potencijalu Pastoralnih smjernica za proslavu Svjetskog dana mladih. Na sastanku su u ime Biskupske konferencije BiH sudjelovali vlč. Šimo Maršić, te Josip Milanović i Martina Vidović.

Nakon kratkog uvoda, zajedničke molitve, te predstavljanja dokumenta o pastoralnim smjernicama za proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama koji predstavlja pomoćno sredstvo idealne motivacije i moguće praktične provedbe kako bi se Svjetski dan mladih na dijecezanskoj razini pretvorio u priliku za otkrivanje potencijala za dobro, velikodušnost, žeđ za autentičnim vrijednostima i velikim idealima koje svaka mlada osoba nosi, uslijedila je kratka diskusija sudionika sastanka. Tijekom diskusije sudionici su naznačili važnost ovog dokumenta, ali i podržali ideju pape Franje da se proslava Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama od ove godine ne slavi na Cvjetnicu kao ranijih godina, nego na svetkovinu Krista Kralja.

Podsjećanja radi, dok se svjetska proslava održava svake treće godine u različitim zemljama uz sudjelovanje Pape, redovito obilježavanje Dana održava se svake godine u partikularnim Crkvama, koje taj događaj trebaju organizirati samostalno.

Osim razgovora i podijeljenih iskustava nazočnih sudionika, razgovaralo se i o idejama na koji način bi se mogao organizirati Svjetski dan mladih u partikularnim crkvama, te o mogućnosti da biskupije ukoliko ne mogu susret organizirati 21. studenog na svetkovinu Krista Kralja, susret mogu organizirati i na neki drugi datum.   

Posebnost ovog susret je svakako i predstavljanje prvog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, kojeg je Papa Franjo ustanovio početkom 2021. godine, a koji će se ove godine slaviti 25. srpnja kako su kazali voditelji Dikasterija za laike, obitelj i život.