Razmjena mladih u sklopu projekta Youth for Democracy

U razdoblju od 11. do 12. lipnja održana digitalna razmjena mladih naziva Youth for Democracy, koja je plod suradnje Centra za mlade „Ivan Pavao II“ i njemačke organizacije  KFJ Westerwald/Rhein-Lahn, a koja je okupila sudionike iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Mladi su započeli digitalni susret kroz upoznavanje i korištenje digitalnih alata kroz kratka pitanja o interesima, talentima i njihovim stavovima o pojmu i značaju demokracije za društva u kojem žive.

Voditeljica Regionalnog ureda za suradnju mladih za Bosnu i Hercegovinu (RYCO), Berina Bukva, predstavila je zatim mladima temelje suradnje između zemalja Zapadnog Balkana i Njemačke te kako je suradnja mladih između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata utjecala na stvaranje sličnog koncepta koji danas poznajemo kao RYCO.

Mladi su sudjelovanje na susretu u petak završili interaktivnom igrom uloga, te online kvizom s pitanjama o političkom uređenju i funkcioniranju Njemačke i Bosne i Hercegovine, geografiji, povijesti i kulturi dvije zemlje.

Subotnji program započet je interaktivnim druženjem s gradonačelnikom grada Montabauer, koji je predstavio glavne izazove s kojima se susreće u svakodnevnom radu radeći kao gradonačelnik. Osim toga, gradonačelnik Ulrich Richter – Hopprich motivirao je mlade da se više angažiraju u lokalnim zajednicama i doprinesu razvoju svijesti o potrebi uključenja mladih u procese odlučivanja.

Razmjena mladih završena je definiranjem i predstavljanjem temeljnih problema kroz interaktivnu igricu “problem tree” koja je prilagođena online susretu. Posebno je značajno bilo identificiranje položaja mladih i utjecaja samih mladih na rješavanje problema koji je definiran kao središnji.

Napominjemo da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao“ već dugi niz godina održava uspješnu suradnju sa njemačkom organizacijom KFJ Westerwald/Rhein-Lahn, koja je izrodila mnoge uspješne međunarodne razmjene mladih i volontera.