Koračajmo zajedno: Završen ciklus online radionica za učenike KŠC-a “Petar Barbarić” u Travniku

Piše: Sunčica Đukanović, koordinatorica na projektu Koračajmo zajedno u ime mladih pravoslavne vjeroispovijesti

Za dvije grupe učesnika iz Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika, u utorak i srijedu, 8. i 9. juna/lipnja, održana je treća, ujedno i posljednja radionica u ovom ciklusu projekta Koračajmo zajedno, pod nazivom Sloboda vjerskog izražavanja.

Radionicu su vodile vršnjačke edukatorice Amina Čolaković, Monika Galić i Vildana Huseinspahić. Kroz vježbe učesnici i učesnice su imali priliku razmjenjivati znanja i lična iskustva u kontekstu slobode vjerskog izražavanja te uvidjeti individualne razlika i bogatstva koja se kriju u takvim razlikama i s druge strane sličnostima.

Što je osoba zrelija, to je sposobnija promijeniti svoju perspektivu, pa time i unaprijediti svoje vrijednosti, na temelju čak i tuđih iskustava, odnosno sposobnošću uživljavanja u iskustva i perspektivu drugih ljudi. Što je osoba manje zrela, to su joj intenzivnija iskustva na vlastitoj koži potrebna da bi ona postala spremnija proširiti svoju perspektivu. Stoga je cjelokupna interakcija  vrijednih mladih učesnika i učesnica iz Travnika kao rezultat dala razumijevanje njihove uloge u izgradnji boljeg bosanskohercegovačkog društva, te kako se suprotstaviti govoru mržnje u online i offline okruženju, i graditi sigurno okruženje za nadolazeće generacije mladih spremnih da nastave živjeti i djelovati putem mira. Ono što je sigurno, svi smo osnaženi za kreiranje promjena koje su potrebne našim zajednicama.

Uzimajući u obzir ovogodišnju situaciju s pandemijom Covid-19, prilagodili smo programe cikličnih radionica za rad u digitalnom okruženju. Zajedničkim trudom i radom, kako eduktora i koordinatora u pripremi, tako i edukatora i učesnika u realizaciji, doprinijeli sjajnim rezultatima i u formi digitalnog rada s mladima. Učesnici su usvojili znanja kroz samostalni rad i rad u grupama u sigurnom okruženju.

S obzirom da su mladi već odavno u virtualnom svijetu, shvatili smo da je zaista neophodno bolje razumijevanje digitalnog svijeta i kako ga mladi doživljavaju, te uvidjeli veliki broj mogućnosti koje ovakav način rada pruža. Svakako da se radujemo i ponovnim susretima izvan online prostora, no vješto koristimo i sve prilike virtualnog prostora.