Održana Osnivačka skupština katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije

U subotu, 19. lipnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ upriličena je skupština povodom osnivanja katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije.

Osnivačka skupština započela je slavljem sv. Mise koju je predvodio vlč. Ilija Marković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i župnik župe sv. Marka Evanđelista u Ilijašu.

Nakon euharistijskog slavlja započeta je osnivačka skupština na kojoj su sudionici razmatrali osnivački akt i statut, a imenovani su i organi udruge katoličkih skauta.

Za predsjednicu Udruge jednoglasno je izabrana gđa. Marijana Perković, župljanka župe Sv. Luke Evanđelista iz Sarajeva, a za članove Upravnog odbora izabrani su Domagoj Andrijanić i Tea Pejičić iz župe sv. Luke Evanđelista te Franjo Furundžija i Dragan Piliškić iz župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika.

Skautizam je pokret  kojeg je utemeljio Robert Baden-Powell,  a u današnje vrijeme skautski pokret broji više od 60 milijuna članova na svijetu.

Jedan od glavnih ciljeva katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije biti će doprinos razvoju mladeži na postizanju sveobuhvatnog odgoja, razvoja  fizičkih, duhovnih i umnih potencijala kao pojedinca koji će svojim djelovanjem promicati lokalne i nacionalne vrjednote, te postizanje odgovornosti za suživot svih u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu raditi će se na postupku upisa u registar udruženja pri nadležnom registracijskom tijelu te na organiziranju aktivnosti za mlade.

Martina Vidović