Izložba “Djetinjstvo u pokretu” Muzeja ratnog djetinjstva

U ponedjeljak, 21. lipnja s početkom u 18 sati svečano je otvorena privremena izložba „Djetinjstvo u pokretu“ Muzeja ratnog djetinjstva koja sadrži osobne priče djece djece u pokretu iz Afganistana, Sirije, Iraka, Kašmira i Eritreje, a koja trenutno borave u BiH, točnije u prihvatnom kampu Ušivak. Izložba je realizirana u suradnji sa organizacijama Caritas BiH, IPSIA BiH i agencijom Slovak Aid.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i Gorana Lovrić, djelatnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i koordinatorica Društvenog kutka u prihvatnom kampu Ušivak, za koji je papa Franjo donirao novac, a koji je otvorio svoja vrata u ponedjeljak, 5. listopada 2020. godine.

Prisutnima su se na samom početku obratili Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, apostolski nuncij Luigi Pezzuto, menadžerica privremenog prihvatnog centra Ušivak Azra Ibramović, a samu izložbu zaokružilo je obraćanje četrnaestogodišnje djevojčice Sofie, čija priča je uključena u izložbu.

Izložba “Djetinjstvo u pokretu”, kako je istakla izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva” za cilj ima “doprinijeti boljem razumijevanju iskustava djece u pokretu”, a otvorenje izložbe od posebnog je značaja zbog porasta ksenofobije prema izbjeglicama i migrantima.

Trenutno u svijetu više od 26 miliona osoba u svijetu žive kao izbjeglice, a polovinu od tog broja čine djeca i mlađi ispod 18 godina. Mnogima od njih ograničen je pristup adekvatnom smještaju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim osnovnim potrebama.  

Izložba će biti postavljena do 26. lipnja u Umjetničkoj galeriji BiH.

Martina Vidović