Trodnevni ljetni susret za djecu iz dječjeg doma bez roditeljske skrbi Bjelave

U sklopu projekta Mali putokazi u život, u razdoblju od 22. do 24. lipnja uspješno je održan trodnevni ljetni susret za djecu iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo ispunjen edukativnim, sportskim, rekreativnim i zabavnim sadržajem.

Prvi dan susreta započeo je zajedničkim ručkom, nakon čega je Josip Milanović, projekt koordinator upoznao sudionike s programom ljetnog susreta. Nakon predstavljanja programa, ali i dogovorenih pravila ponašanja tijekom trajanja programa, uslijedila je igrica upoznavanja. S ozbirom na to da se mladi iz Dječjeg doma Bjelave međusobno poznaju, kroz igricu upoznavanja imali su zadatak jedni drugima otkriti stvari koje nitko od nazočnih ne zna. Osim sretnog broja, mjesta na koja bi voljeli otputovati, bilo je zanimljivo saznati u čemu su sudionici ljetnog susreta dobri, u čemu manje dobri i sl.

Po završetku uvodnog dijela programa, uslijedio je sportski dio gdje su podijeljeni u dvije skupine u sportskoj dvorani Renovabis u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. sudionici pokazali svoj sportski duh i timski rad.

Sudjelujući na zanimljivim sportskim aktivnosti koje je pripremio i vodio Mario Tucaković, magistar sporta i djelatnik Centra za mlade Ivan Pavao II., mladi iz dječjeg doma Bjelave imali su priliku pokazati svoju snalažljivost, brzinu, kreativnost, sportski duh kako bi osigurali svome timu pobjedu. Nakon pauze i zajedničke večere, prvi dan programa zaključen je radionicom o sigurnosti na internetu koju su vodili vršnjački edukatori Ismira Mašić i Ivan Roman Nikolić. U razgovoru s mladima, kroz prezentaciju ali i kratki kviz znanja mladi su imali priliku saznati o tome kako se zaštiti na internetu, koje podatke ne smiju dijeliti sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, ali i što učiniti u slučaju da primijete neki problem.

Drugi dan ljetnog susreta za djecu iz dječjeg doma bez roditeljske skrbi Bjelave započeo je ručkom, nakon čega se program nastavio u sportsko rekreativnom centru Brus na Trebeviću. Uz zabavu, druženje, roštilj ali i sportski program mladi su još jednom pokazali svoju spremnost na prihvaćanje izazova kroz razne zadatke, igrice i sportske aktivnosti.

Drugi dan ljetnog susreta završen je odlaskom u CineStar kino gdje su uz vodstvo vršnjačkih edukatora, te djelatnika Centra za mlade Ivan Pavao II., Maria Tucakovića i Gorane Lovrić, uživali u projekciji inspirativnog i motivacijskog filma sa svojim vršnjacima uz kokice koje je za svakoga sudionika besplatno osigurala Uprava kina kojom se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

Nakon jutarnje gimnastike s kojom je započinjao program svako jutro, trećeg, posljednjeg dana sudionici su imali priliku sudjelovati na radionici u sklopu projekta Koračajmo zajedno koju su vodili vršnjački edukatori Željko Maksimović i Anastasija Vuletić. Na radionici o stereotipima i predrasudama, mladi su imali priliku definirati predrasude i stereotipe, pogledati film ekipe (H)epiCentar koja je snimila emisiju o predrasudama u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati! te podijeliti svoja osobna iskustva o temi.

Susret je završen zajedničkom evaluacijom, ručkom i fotografiranjem.

Kroz projekt Mali putokazi u životu, planirana je realizacija još tri ljetna susreta u trajanju od tri dana za dječje domove bez roditeljske skrbi iz Tuzle, Turije i Zenice. Mali putokazi u život projekt je kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. realizira od 2010. godine, a koji ima za cilj djeci iz dječjih domova bez roditeljske skrbi iz cijele Bosne i Hercegovine ponuditi priliku za dodatnom neformalnom edukacijom i socijalizacijom. 

Također cilj projekta je pružiti podršku djeci bez roditeljske skrbi u institucijama u BiH kroz različite vrste aktivnosti projekta, kao što su radionice i edukacije, ljetni kamp, dodatna edukacija i usavršavanje, jačanje kapaciteta, predstave i sl.

Josip Milanović