Drugi dan interetničkog kampa u znaku timskog rada i volonterizma

Drugi dan interetničkog kampa Gradimo mostove, 28. lipnja, započeo je radionicom koju je održao Kenan Hodžić, koordinator na projektu „Koračajmo zajedno“ u ime mladih Islamske zajednice. Radionica je imala za cilj upoznati mlade o važnosti međureligijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini te prikazati im koliko su oni važan čimbenik u promociji bogatstva različitosti. Tijekom radionice, mladi su imali priliku pogledati i dokumentarni film koji govori o aktivistima na polju međureligijskog dijaloga i izgradnje mira u Zenici i Sarajevu.

Potom je uslijedila praktična radionica „Teambuilding“, tijekom koje su mladi imali zadatak osmisliti unikatnu odoru za svoju skupinu te zajedničku izvedbu. Radionica je imala za cilj pružiti priliku mladima da bolje upoznaju članove unutar svoje skupine te otkriju na koji način međusobno surađuju, pregovaraju te donose zajedničke odluke.

Večera je bila pripremljena u duhu islamskih vjerskih običaja, te su mladi imali priliku upoznati važnost iftara za islamske porodice te tradicionalna jela koja se pripremaju.

Večernje sate obilježila je radionica „Volonterizam u izgradnji mira“, kada je vršnjačka edukatorica Marina Papić predstavila sudionicima poveznicu između volonterizma i izgradnje mira, progovorila o uključenosti i zainteresiranosti mladih za volonterski rad, na osnovu istraživanja. Potom su sudionici imali priliku podijeliti svoja dosadašnja iskustva uključenosti u lokalne volonterske grupe. U nastavku su vršnjački edukatori također podijelili sa sudionicima svoje vlastito iskustvo volonterskog angažmana, osobito kroz Centar za mlade „Ivan Pavao II.“. Na osnovu svega izrečenog, mladi su imali priliku uvidjeti da kroz volonterski angažman i uključivanje u različite vidove neformalnog obrazovanja doprinose boljoj svakodnevnici društvene zajednice, ali i kvalitetno koriste vlastito vrijeme te stječu znanja i vještine koje im pomažu u izgradnji osobnosti.

M.P.