Interetnički kamp: Upoznavanje vjerske i kulturne raznolikosti Sarajeva

Trećeg dana interetničkog kampa Gradimo mostove, 29. lipnja, mladi su imali priliku upoznati vjersku i kulturnu raznolikost grada Sarajeva, u kojemu se održava kamp. Sudionici su već u ranim jutarnjim satima posjetili crkvu Svetog Preobraženja, koja predstavlja središnje mjesto okupljanja pravoslavaca iz ovog dijela grada. Mladima je o stilu gradnje ove bogomolje govorila Sunčica Đukanović, koordinatorica projekta  Koračajmo zajedno u ime mladih pravoslavne vjere. Šetnjom Vilsonovim šetalištem, mladi su stigli do crkve Svetog Josipa na Marijin – Dvoru, gdje ih je dočekao župnik vlč. Anto Ćosić, koji ih je upoznao s povijesnom pozadinom ove crkve, izgrađene u neoromaničkom stilu,  koja je prvotno trebala biti stolna crkva Vrhbosanske nadbiskupije.

Potom su se uputili ka Alipašinoj džamiji koja je najljepši primjer klasične osmanske gradnje u Bosni i Hercegovini. Mladima je o obilježjima džamije i islamske vjerske tradicije pričao Kenan Hodžić, koordinator projekta Koračajmo zajedno u ime Islamske zajednice.

U poslijepodnevnim satima, sudionici su sudjelovali u timskoj igri Lov na blago, kada su iz zagonetke vodile do drugih kulturnih i vjerskih objekata u starom dijelu  grada.

Večera je bila priređena u duhu pravoslavnih vjerskih običaja, kada su sudionici imali priliku vidjeti na koji način pravoslavne obitelji obilježavaju krsnu slavu, odnosno blagdan obiteljskog sveca zaštitnika.

Treći dan kampa okrunjen je filmskom večeri.

M.P.