Raznolik program četvrtog dana Interetničkog kampa

Četvrti dan Interetničkog kampa, 30. lipnja, obilježio je raznolik program. U jutarnjim satima, sudionici su imali priliku sudjelovati na cikličnim radionicama pod vodstvom vršnjačkih edukatorica Amine Čolaković, Anđele Paleksić i Monike Galić. Tijekom radionica, mladi su uvidjeli koliko je svaki čovjek različit, ali da upravo svojom različitošću predstavlja značajan mozaik u društvu. Također su razmišljali o različitim položajima i ulogama u društvu, kao i o važnosti međusobne suradnje u dostizanju kolektivnog cilja. U nastavku se mladima putem Zoom aplikacije javio Noe Petitjean, predstavnik međunarodne organizacije Coexister te podijelio vlastito iskustvo rada s mladima kroz peacebuilding, kao i o izazovima djelovanja na ovom polju u Francuskoj, u kojoj je izražena odvojenost crkve od države.

Drugi dio dana posvećen je razvoju kreativnosti i osjećaju za umjetničko izražavanje. Tako su mladi najprije izrađivali kreativne predmete, dok su u nastavku sudjelovali u književnoj radionicu koju su predvodili studenti na Odsjeku za Komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu: Merima Handanović, studentica na doktorskom studiju te Nedim Gondžić, student master studija. Tijekom radionice, sudionici su imali priliku s predavačima razgovarati o važnosti čitanja knjiga, prisjetiti se omiljene knjige te postaviti brojna pitanja o izboru suvremene literature.

Večernje sate obilježila je promocija knjige Ostavljena da svjedoči autorice Immaculee Ilibagiza. Promociji  su se putem Zoom aplikacije, pridružili članovi koji su zaslužni da ova knjiga, koja govori o vjeri i opraštanju mlade djevojke  u vrijeme genocida u Ruandi ranih devedesetih, bude dostupna i u Bosni i Hercegovini. Tim koji je govorio mladima čini skupina mirovnih aktivista i teologa iz Banja Luke, Trebinja, Livna i Zenice. Na samom početku promocije, ilahiju je izveo Zejd Svraka, student četvrte godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.