Započela Offline avantura!

U nedjelju, 04. srpnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je kamp u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati! pod sloganom „No stress for happiness“.

Ljetni kamp okupio je 30 mladih ministranata koji su sudjelovali na formacijama, kao učenike osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na radionicama, a koji dolaze iz Sarajeva, Mostara, Orašja, Domaljevca, Grebnica, Zenice, Kiseljaka, Lug Brankovića.

Cilj projekta YouthFluence- Uključi se, služi i prati! je ostvariti veći doseg djece kroz korištenje online alata, uključiti ih u život župne zajednice kao ministrante i upoznati ih s aktivnostima Centra za mlade, koje su ujedno njihova prilika za rast i razvoj, dok će kroz kamp, sudionici također imati priliku kroz edukativni, duhovni, sportski program raditi na jačanju svojih socijalnih vještina provodeći vrijeme sa svojim vršnjacima iz cijele BiH.

Na samome početku kampa, nazočne je pozdravio Josip Milanović, projekt koordinator koji je sudionicima zaželio dobrodošlicu, predstavio im projekt i aktivnosti projekta, te ih u konačnici upoznao s programom kampa, čiji je cilj educirati mlade o sigurnosti na internetu, prevenciji ovisnosti te ponuditi mladima kvalitetan program iza ekrana.

Nakon definiranja pravila kampa, te igrice upoznavanja, prvi dan kampa obilježila je i radionica o posljedicama ovisnosti koju je vodio vlč. Marin Babić, župni kapelan župe Uznesenja BDM Stup, koji je s mladima razgovarao o posljedicama koje izazivaju razne vrste droge, alkohola, pušenja, nargile, ovisnost o hrani i slično.

Program prvog dana kampa obogatila je i sv. Misa koju je predvodio vlč. Marin Babić u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade Ivan Pavao II. koji je također sudionicima poželio dobrodošlicu sa željom da se ugodno osjećaju u Centru te da ono dobro ponesu sa sobom kući.

U prigodnoj propovijedi vlč. Marin pozvao je mlade da u potpunosti prihvate sebe, bez očekivanja da bilo tko od nas može promijeniti ljude koji nas okružuju. „Ne možemo očekivati od svoje braće i sestara da budu po našim pravilima. Možda u jednom razdoblju vašega života u ovome adolescentskom vremenu, vremenu vašeg odrastanja, sazrijevanja nećete se uvijek složiti s mišljenjem vaših roditelja. Možda ćete nekad gunđati, možda biti protiv njih, možda biti ljuti, bijesni, nezadovoljni, zato što su vam oni roditelji. Mi roditelje ne možemo birati, mi obitelj ne možemo birati, oni su nam dati na životni put.“- kazao je vlč. Marin ohrabrujući mlade da prihvate sebe i život koji im je darovan u potpunosti. 

U večernjem dijelu programa sudionici su imali zadatak osmisliti imena svojih skupina, te himnu i zastavu koje su predstavili jedni drugima kroz program „Zvijezde kampa“. Svojom kreativnošću, zanimljivom prezentacijom ali i timskim radom, svaka skupina imala je zadatak oduševiti stručno povjerenstvo kako bi osvojili najveći broj bodova.

Prvi dan kampa na kojem sudjeluju ministranti i učenici osnovnih i srednjih škola, a koji se održava u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati! završen je večernjom molitvom u kojoj su sudionici razmišljali o važnosti prihvaćanja s ciljem zajedničkog bogatstva i radosti.

Važno je naglasiti da sudionici tijekom trajanja kampa nemaju pristup svojim mobitelima, kao ni internetu.