Drugi dan Opće specijalizacije animatora

Drugi dan Opće specijalizacije animatora obilježen je brojnim radionicama, a naglasak je bio na prilagodbi rada različitim dobnim skupinama i inkluziji u pastoralu mladih. Dan je započet radionicom o interpersalnoj komunikaciji, nakon koje je slijedila radionica o razvojnoj psihologiji, to jeste o radu s različitim dobnim skupinama, što predstavlja važno područje kompetencija animatora u župnom pastoralu mladih. Kroz ove radionice sudionici su mogli naučiti osnove priprema radionica te načine komunikacije o svom radu, ja porukama i aktivnom slušanju. Ovaj dan su obilježile i izborne radionice koje su tematizirale rad s posebnim skupinama u animatorskom djeovanju: Pastoral ministranata, krizmanika i prvopričesnika, a  koje su odlična podloga za praktični rad u župi.

Poslijepodnevni dio dana obilježila je radionica „Učenje kroz zabavu“ u kojoj su sudionici zaplovili u avanturu putovanja od Afričkih pustinja pa sve do dalekog Istoka, a sve u svrhu razumijevanja i učenja suvremenih koncepcija učenja i poučavanja.

Radni dio dana je završen veoma bitnim temama obrađenim kroz radionice „Zaštita maloljetnika“ i „Inkluzija“. Kroz radionicu „Zaštita maloljetnika“ sudionicu su slušali o osnovnim vrstama zlostavljanja i fizičke te ponašajne indikatore indikatore, ali i načine postupanja sa djecom koja su doživjela nasilje. U radionici „Inkluzija“ govorili smo o bitnosti uključivanja osoba sa poteškoćama unutar određene skupine ili strukture, te osvijestili bitnost da svaki pojedinac treba imati jednaka prava i mogućnosti. Drugi dan specijalizacije okrunjen je veselom večeri, u kojoj su se sudionici kroz brojne igre i zadatke opustili nakon napornog dana.

Animatori instruktori