Mladi iz Travnika na međunarodnom Erasmus + programu u Austriji

Učenici Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” započeli su ljetni raspust s velikim brojem aktivnosti družeći se deset dana s vršnjacima iz sedam europskih država.

Naime, od 01. do 10. srpnja mladi su sudjelovali na međunarodnom  Erasmus+ susretu mladih u Austriji. Program pod nazivom “Act Now For Tomorrow”, čiji je nositelj organizacija “Iniciativ Angola”, a partneri iz Bosne i Hercegovine su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II” i Katolički školski centar “Petar Barbarić”, ekološki je projekt koji za temeljni cilj ima promociju međunarodne solidarnosti i podizanje svijesti među mladima u potrebi zaštite prirode. Nakon pauze od skoro dvije godine, zbog pandemije virusa COVID-19, bilo je ovo prvo međunarodno putovanje mladih iz središnje Bosne.

Školu je predstavilo osam talentiranih učenika koji su kroz animiranje, glazbu, prezentacije ekoloških problema Bosne i Hercegovine i kreativnost aktivno sudjelovali na desetodnevnom programu. Alen Gudalo, voditelj projekata školskog Centra i našeg Regionalnog ureda za mlade u Travniku, i Blaženka Matišić, profesorica biologije, bili su voditelji učenika na ovom projektu.

Također, tijekom trajanja projekta mladi su upoznali šire područje južne Austrije kroz planinarenje, posjet Klagenfurtu, lokalnim eko udrugama i organizacijama koje su posvećene konceptu “fair trade” koji za cilj ima poštivanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji. Mladi su uspješno sudjelovali na mini Olimpijadi tijekom trajanja programa radeći u međunarodnim grupama te su  predstavili našu zemlju na Danu kulture koji je također organiziran tijekom desetodnevnog programa. Kreativne radionice su uključile izradu vlastitih kućanskih namirnica i potrepština vodeći računa o zaštiti okoliša i minimalnom korištenju prirodnih resursa.

Zahvaljujemo se mladima i njihovim roditeljima na podršci tijekom trajanja programa te organizatorima koji su nas ugostili  na ovom programu.

Alen Gudalo