Održan prvi susret Katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije

Na Bučićkoj ravni, 17. srpnja održan je prvi susret Katoličkih skauta vrhbosanske nadbiskupije koji je okupio župljane Sv. Luke evanđeliste iz Novog Grada iz Sarajeva i Presvetog Trojstva iz Novog Travnika.

Svetu misu u kapelici Sv. Bernarda na Kuku predvodio je župnik iz Sarajeva vlč. Željko Vlajić, a na početku svete mise sve nazočne pozdravio je domaćin don Anto Ledić. Osnivačka skupština Katoličkih skauta održana je 19. lipnja 2021. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu.

Za prvu predsjednicu izabrana je gospođa Marijana Perković iz Sarajeva. Ideju pokretanja katoličkih skauta vrhbosanske nadbiskupije predložio je don Anto Ledić prije dvije godine i ravnatelju Centra za mlade Ivan Pavao II. vlč. Šimi Maršiću koji je prihvatio ovu ideju i obećao punu potporu, što se nakon svih ovih pandemijskih godina i ostvarilo.

Prvu ideju skautizma utemeljio je Robert Baden Powell, a danas ova udruga broji više od 60 milijuna članova u svijetu. Jedan od ciljeva katoličkih skauta bit će doprinos razvoju mladeži na postizanju sveobuhvatnog odgoja, razvoja, tjelesnih, duhovnih i umnih potencijala kao pojedinca koji će svojim djelovanjem promicati lokalne i nacionalne vrijednote, te postizanje odgovornosti za suživot svih ljudi u Bosni i Hercegovini.

“Drugi ciljevi su ekološkog karaktera, očuvanje prirode koju je stvorio sam Bog i dao čovjeku na uporabu te upoznavanje metoda snalaženja u raznim prilikama u kojima se čovjek nađe u prirodi”, veli don Anto. Molitva, druženje i međusobno upoznavanje također su neizostavni dio što se danas moglo vidjeti na Kuku kojega ukrasili su radosni smijeh i igra. Malu dječju “olimpijadu” za djecu ali i za odrasle organizirale su i animirale Sanja Božić i Ljubica Matošević dok se za ukusni roštilj pobrinuo kuhar Mijo Kajić.

Izvor: nedjelja.ba