Mali putokazi u život: Bogat program za djecu iz Sela Mira Turija

U sklopu projekta Mali putokazi u život održan je još jedan trodnevni ljetni susret za djecu bez roditeljske skrbi u razdoblju od 17. do 19. srpnja. Ljetni susret se ovoga puta održao u Regionalnom uredu Centra za mlade u Kornici, a sudionici kampa bila su djeca bez roditeljske skrbi iz Sela Mira Turija.

Ljetni susret, drugi po redu u sklopu projekta Mali putokazi u život započeo je upoznavanjem s koordinatorima projekta i vršnjačkim edukatorima, a upoznavanje se nastavilo i  kroz razne sportske aktivnosti koje je vodio Mario Tucaković, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Sudionici su i ovaj put pokazali veliko zanimanje za igre, izuzetne vještine, kao i poštivanje suigrača i važnost timske igre.

Nakon sportske radionice uslijedila je večera, nakon čega je vršnjački edukator Željko Maksimović održao radionicu na temu Govora mržnje. Željko je vodio interaktivnu radionicu, koja je bila kombinirana osobnim iskustvima, igrama povjerenja, te osnovnim informacijama o razlici između govora mržnje i slobode govora.

Večernje druženje se nastavilo uz društvene igre, gdje su se sudionici zajedno s vršnjačkim edukatorima igrali, učili, s posebnim naglaskom na pažnju sugovornika.

Drugi dan ljetnog susreta za djecu iz dječjeg Sela Mira Turija započeo je doručkom  s pogledom na ravnice Kornice, nakon čega se program nastavio na Termama Ozren. Uz izvrsne i različite sadržaje koje ovaj kompleks bazena nudi djeca su dana provela uz osmijeh i igru. Osim plivanja u bazenima djeca su iskoristila i pogodnosti tobogana, geotermalnog bazena, a također su se iskušali i u odbojci u vodi i natjecateljskom plivanju. Nakon pauze za ručak u restoranu Terme Ozren, kojima se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na odličnoj usluzi i ljubaznosti osoblja, druženje je nastavljeno u bazenima, uz prisutnost animatora.

Drugi dan završen je uz filmsku večer, nakon čega je uslijedio razgovor o filmu s vršnjačkom edukatoricom Ismirom Mašić gdje su sudionici osim razgovora o filmu imali priliku naučiti nešto više i o samom procesu nastanka filma, od pisanja scenarija, snimanja filma do same produkcije.

Treći dan kampa završen je šetnjom kroz Kornicu, gdje su nastale i simbolične fotografije na emotivni susret, kako su djeca opisala svoje iskustvo na kampu. Nakon ručka i evaluacije, sudionici uz suze i zagrljaje oprostili su se jedni od drugih uz obećanje da je ovo samo nastavak dugogodišnjeg prijateljstva stvorenog kroz projekt Mali putokazi u život.

Ismira Mašić