Mali putokazi u život: Ljetni susret za djecu iz JU Dom Porodica

Proteklog vikenda, u razdoblju od 23. do 25. srpnja, održan je treći ljetni susret u sklopu projekta Mali putokazi u život kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno realizira više od 10 godina. Sudionici trećeg susreta bila su djeca iz doma za djecu bez roditeljske skrbi iz Zenice JU Dom Porodica, a kamp se održao u Regionalnom uredu Centra za mlade Ivan Pavao II. u Kornici.

Po dolasku u Kornicu upoznavanje koje je već započelo u putu od Zenice do Kornice se nastavilo, uspostavljena su pravila kampa, te je sudionicima predstavljen trodnevni program koji je pripremila Gorana Lovrić, koordinatorica projekta u suradnji s vršnjačkim edukatorima.

Nakon ručka i kratkog odmora održan je sportski program koji je vodila Ismira Mašić, vršnjačka edukatorica gdje su se sudionici susreta okušali u timskim igrama kao što su odbojka i nogomet. Kroz sportski program sudionici su imali priliku učiti o timskom radu, te strategijama učenja timske suradnje koja je onima koji su imali povjerenja u svojim tim donijela i radosne pobjede.

Poslije večere vršnjački edukatori Ismira Mašić i Matej Dužnović održali su radionicu na temu predrasuda i stereotipa, gdje su sudionici imali priliku slušati i učiti o predrasudama i stereotipima, kao i o ozbiljnim posljedicama koje nastaju kao rezultat predrasuda. Poslije zajedničkog gledanja emisije PredRadsude, koju je priredila ekipa (H)epiCentar, djeca su podijelila i osobna iskustva s kojima su se susretala. Radionica je zaključena obraćenjem don Ivana Dragićevića koji je srdačno pozdravio sudionike kampa i također im poželio dobrodošlicu u svoju župu.

Drugi dan ljetnog susreta obilježila je posjeta bazenima u Šamcu, koju su sudionici s nestrpljenjem isčekivali. Pored igre i kupanja, sudionici su imali priliku učiti i o povjerenju u drugoga, a nekima je to donijelo i novu vještinu, plivanje. Nakon cjelodnevnog kupanja i sunčanja u Šamcu, prvi povratku u Kornicu za sudionike susreta održana je još jedna radionica na temu govora mržnje na društvenim mrežama. Kao svakodnevna pojava s kojom se svi često susrećemo, djeci je ova tema bila bliska i poznata, a oni komunikativni i hrabri podijelili su i svoja osobna i emotivna iskustva. Radionica je završila definiranjem i izvlačenjem zajedničke pouke, a svi sudionici su obećali da će i sami raditi na podizanju svijesti svojih vršnjaka o ovom društvenom problemu. Radionicu je vodio vršnjački edukator Ejub Ensar Selimović, zajedno s Ismirom Mašić.

Treći, posljednji dan ljetnog susreta, sudionici su proveli u obilasku Kornice. Posjetili su prelijepo jezero Kornica, gdje je održana i evaluacija na kojoj su sumirali prethodna dva dana, podijelili svoja iskustva, govorili o onome što će ponijeti kao najljepše uspomene, te su se zajedno s edukatorima još jednom prisjetili svega onoga što su naučili na radionicama. Djeca su posjetila i farmu, fotografirali se sa životinjama, a neki su izrazili želju da posjete i crkvu sv. Josipa, gdje je vršnjački edukator i animator Matej Dužnović mladima predstavio najvažnija obilježa katoličke crkve.

Nakon obilaska Kornice, uslijedilo je vrijeme za pakiranje, a zatim i ručak poslije kojeg je došlo vrijeme za povratak. Zajedničkim fotografiranjem napravljena je još jedna uspomena kao pečat na ljetni susret, ali i kao obećanje na nastavak prijateljstva.

Ismira Mašić