Iuvenes Fructus: Posjet zadrugama u Orašju i Modriči

U sklopu projekta Neformalno stručno usavršavanje u poljoprivrednom sektoru za mlade iz sjeverne Bosne – Iuvenes Fructus koji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.,  suradnji sa poduzećem Zorg – In d.o.o. Kornica, realizira od 2017. Godine, u srijedu, 28. srpnja organiziran je posjet poljoprivrednim zadrugama koje se nalaze u Orašju i Modriči.

Cilj posjeta je umrežavanje sa zadrugama s područja sjeverne Bosne, kako bi polaznici edukacije i sami postali zadrugari nakon odslušane edukacije, te se umrežili s drugim poljoprivrednicima.

Članovi projektnog  tima Ivana Klačar i Amanda Đogaš, zajedno s partnerskom organizacijom  Zorg –In d.o.o. Kornica, koju predstavlja gđa. Vera Biberović, najprije su posjetile zadrugu Posavina plod u Orašju. Direktor zadruge Marijan Oršolić i voditelj proizvodnje Jozo Miletić predstavili su rad zadruge, način na koji funkcioniraju, te izazove s kojima se susreću u radu, te su upoznati s projektom Iuvenes Fructus, u cilju uvezivanja polaznika edukacije sa zadrugom. Nakon ugodnog razgovora upriličen je posjet plastenicima u kojima zadruga Posavina plod uzgaja krastavce i rajčicu za tržište BiH.

Nakon Orašja posjetili smo poljoprivrednu zadrugu PPC Jabučik Eko Plod iz Tarevaca kod Modriče gdje je direktorica Tatjana Stevanović prezentirala rad zadruge, a potom je projektom timu pokazala proizvodne pogone u kojima vrlo uspješno prave različite proizvode od voća i povrća tj. džemove, sokove i sl., te ih plasiraju na tržište.

Ovom prigodom zahvaljujemo voditeljima zadruga na odvojenom vremenu i gostoprimstvu, te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama raditi na stvaranju boljih uvjeta za proizvodnju i plasman voća i povrća.

Ivana Klačar