Umrežavanje Centara za mlade na području Bosne i Hercegovine

U organizaciji Instituta za razvoj mladih i zajednica- Perpetuum mobile u razdoblju od 23. do 26. kolovoza u hotelu Jelena u Banja Luci održana je konferencija za mlade u okviru projekta Networking youth centres across BiH koja je imala za cilj standardizirati, ojačati, unaprijediti rad s mladima na području cijele BiH.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi gosp. Ilije Trninića, izvršnog direktora Pepretuum mobile koji je pozdravio sudionike konferencije, uslijedilo je kratko predstavljanje programa konferencije i upoznavanje sudionika. Drugi dan konferencije započeo je predstavljanjem rezultata istraživanja rađenog u razdoblju od travnja do lipnja 2021. godine, s ciljem mapiranja stanja o položaju, radu i aktivnostima Centara za mlade. Rezultati istraživanja koje je predstavila gđa. Aleksandra Štrbac, izvršna direktora Udruženja Zdravo da ste pomogli su sudionicima konferencije da u narednim danima razgovaraju o načinima kako poboljšati suradnju već registriranih Centara za mlade na području Bosne i Hercegovine s ciljem poboljšavanja kvaliteta usluga koje nude.

Značajna aktivnost svakako je bila i rad Centara za mlade na području Federacije Bosne i Hercegovine na formiranju Mreže svih Centara za mlade koji bi u narednom razdoblju nakon izborne skupštine i registracije Mreže radili na poboljšanju rada kroz uvođenje novih aktivnosti i pristupa u oblasti edukacije, umjetnosti, zagovaračkih inicijativa ali i suradnje s institucijama vlasti.

Na konferenciji u Banja Luci, Josip Milanović predstavio je rad i djelovanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. kao primjer dobre prakse u radu s mladima kroz projekte i aktivnosti koje okupljaju desetine tisuća mladih na godišnjoj razini.

Tijekom konferencije, sudionici su se pridružili i kampanji obilježavanja borbe protiv nasilja nad ženama koju Institut za razvoj mladih Kult obilježavanje već nekoliko godina.

Perpetuum mobile– Institut za razvoj mladih i zajednice organizacije je civilnog društva, osnovana 2006. godine u Banja Luci, a koja kroz edukativne, zagovaračke, istraživačke i razvojne programe promovira zdrave životne vrijednosti mladih, rad s talentiranim mladima, te građansku i političku participaciju s ciljem stvaranja odgovornijeg, tolerantnijeg i pravednijeg društva.

Josip Milanović