Izazov u stvaranju novoga na početku nove školske godine

Piše: vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u NCM Ivan Pavao II.

Nova školska godina uvijek sa sobom nosi određena nadanja i strepnje. Izazovi su tu kako bi mladi čovjek, školarac, mogao napredovati i doći do određene spoznaje u svome školovanju, i životu uopće. Svaka nova godina prije, davala je određene smjernice, upute i okvire kroz koje će se ići. No, ova sa sobom nosi upitnik na koji rijetko tko zna dati odgovor, a to je  hoće li se sve odvijati ustaljenim redom. Odgovor na to pitanje žele znati ne samo učenici, nego i profesori, nastavnici, roditelji i svi oni koji su povezani sa školom na razne načine. Svi bi željeli iz „novog normalnog“ doći u stvarno, realno normalno. Normalno koje je bilo nekada i koje je čovjeku bilo tako blisko.

Učenici i studenti prošli su već kroz nekoliko načina školovanja i izvođenja nastave, od normalnoga prije pojave koronavirusa, preko zatvaranja škola na početku 2020. godine, do online nastave u prošloj školskoj 2020/21. godini, a ova školska godina i dalje je velika  nepoznanica. Svima je vraćanje u „novo normalno“ vrlo teško i stresno. Uz učenike, i roditelji su izloženi stresu, ne samo zbog slušanja nastave kod kuće, nego i cjelokupnog ozračja koje odaje negativan pogled na svijet. Djeca i mladi u ovakvom okruženju ne osjećaju potrebu za stvarnim socijalnim kontaktima i učenjem. Roditelji su prisiljeni na ulaganje većega truda i rada oko djece po pitanju njihove škole, a s druge strane često su slabo upoznati sa svim tehničkim pomagalima koja se koriste za odvijanje nastave. Na cjelokupnu negativnu sliku dodatno utječe i strah od vlastite zaraze virusom.

Čini se da je jako teško u svemu ovome dati pozitivan obrazac i nadanje povodom početka nove školske i akademske 2021./22. godine. No, mladi katolici pozvani su upravo na to. Pozvani su na unošenje zdravog pogleda na svijet, koliko god on trenutno bio negativan i sumoran. Mladi ljudi na početku svoga školovanja trebaju biti svježi, mentalno zdravi i neopterećeni, kako bi bili spremni na nove izazove koje danas pred njih stavljaju profesori i učitelji, a sutra i svijet. Izazovi su brojni i često jako teški, stoga svi zajedno trebamo pozitivnim stavom pronaći nove načine za djelovanje, kako u školstvu, tako i u svim područjima ljudskoga života.

Danas se nazire jedan osobito veliki izazov, a to je izazov strpljivosti. Strpljivosti u pronalaženju načina na što bolje i uspješnije izvođenja nastave i u ovoj školskoj godini. Novi načini nisu tu kako bi zakomplicirali život, nego kako bi pomogli da se što lakše pređe preko izazova školovanja, kako bismo u životu bili spremni za veće stvari. Sam Krist je došao da stvori sve novo (usp. Otk 21,5). Njegov život nam je primjer kako se stvara i čini novo. Isus je idealan lik koji pokazuje kako djelovati i što činiti pred novim izazovima.

Brojne su poteškoće na koje nailazimo, ali je i velika pomoć koju Bog daje svakom čovjeku. Neka ova školska godina bude svima izazov – mladima, roditeljima, profesorima, ali i svima onima koji su s njima povezani, kako bi pomogla mladima da dođu do željenog cilja. Stjecanje znanja veliko je bogatstvo koje čovjek može iskusiti tijekom svoga mladenaštva, uz brojne druge pogodnosti. Možda će upravo ovo vrijeme dovesti do toga da iz pandemije izađemo jači i spremniji na još veće izazove kako bismo jednog dana svijet činili boljim i ljepšim za sve ljude.