Vrijedi(š)!

Dragi prijatelji,

„Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina.“ (Mk 1, 7-11) Ovo su riječi koje je Isus čuo od svojeg nebeskog Oca u trenutku kada je krenuo javno djelovati. Kao da je Isus upravo ove riječi želio i trebao čuti prije nego što je počeo propovijedati, susretati različite ljude i činiti čudesa. One su ga zasigurno ohrabrile i dale mu snagu za svakodnevne izazove. U dubokoj sigurnosti u Očevu neizmjernu ljubav našao je snagu za javno djelovanje. Uvjeren da je Sin Očev ljubljeni mogao je liječiti bolesne, vid vratiti slijepima, hraniti gladne, svojim riječima potaknuti ljude da se promijene i da postanu bolji, i na koncu svima pokazati riječima i djelima milosrdno lice Božje.

Moto ovogodišnjih ljetnih kampova i susreta mladih u našem Centru bio je „Vrijedi(š)“. Poruka je to koju smo htjeli reći i dati mladima. Mladi, vi vrijedite, dragocjeni ste u Božjim očima, dragocjeni ste u našim očima. U to mi u Centru uistinu vjerujemo. I to pokazujemo kako riječima tako i svakim našim projektom koji je usmjeren prema djeci i mladima. Želio bih da svaka osoba koja uđe u Centar čuje riječi koje je Isus čuo od svojega nebeskog Oca: Ti si sin moj, Ti si kćer moja ljubljena! U tebi mi sva milina! To se može dogoditi u molitvi, u zabavi, u razgovoru, u susretu, u edukaciji –  Bog nam govori na različite načine i različitim trenutcima. Otvorimo oči i uši svojega srca i čut ćemo ove riječi, siguran sam.

Skoro sam gledao jedan film koji je govorio o diskriminaciji afroameričkih žena koje su radile kao kućne pomoćnice 60-tih godina prošlog stoljeća u Americi, a koje su jako puno značile djeci koju su čuvale i odgajale (film se zove Tajni život kućnih pomoćnica – The Help). Ima jedan trenutak koji mi je posebno ostao u sjećanju. Kada je jednu malu djevojčicu mama istukla, sluškinja je prišla k njoj, zagrlila je i rekla joj: „Ti si dobra. Ti si važna. Ti si jaka.“. Te riječi su se tako urezale u srce ove djevojčice da je u momentu kada je sluškinja bila otpuštena, a djevojčica plakala za njom, na pitanje tko je ona djevojčica odgovorila „Ja sam dobra. Ja sam važna. Ja sam jaka.“

Uvjeren sam da ukoliko čujemo da smo dobri, da smo važni i da smo jaki, ukoliko čujemo često da smo voljeni onda dobijemo i snagu biti dobri i jaki i pokazati drugima ljubav i da nam je stalo do njih. I upravo je to drugi dio poruke koju vam želim staviti na srce. Dragi mladi, budite i vi oni koji će svojim životom, svojim riječima i djelima pokazivati drugima s kojima se svakodnevno susrećete da vrijede i da su dragocjeni kako u Božjim očima, tako i u vašima. Neka to bude naša zajednička zadaća tijekom ove nove školske godine. Otvorimo oči i uši svojega srca kako bismo čuli Boga i ljude oko nas koji nam govore da vrijedimo, te ohrabreni pokažimo riječima i djelima i onima kojima smo blizu da su nam značajni, vrijedni i da ih volimo!

                                                                                                                                                                         Vaš Šimo

 

Uvodna riječ ravnatelja vlč. dr. Šime Maršić u Kronologiji Centra za mlade Malim koracima 2020./2021.