Održana konferencija u okviru projekta „Koračajmo zajedno“

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, 16. i 17. rujna, održana je Konferencija u okviru međureligijskog projekta Koračajmo zajedno. Cilj konferencije bio je okupiti ključne aktere u radu s mladima na  polju međureligijskog dijaloga i izgradnje mira, kako bi se stvorila mreža suradnika, koji bi zajedničkim snagama radili u izgradnji zdravijeg okruženja za mlade u Bosni i Hercegovini. Konferenciji su nazočili djelatnici škola, predstavnici udruga i organizacija te vjerskih zajednica.

Na samom početku, okupljenima je dobrodošlicu izrazili koordinatori projekta Koračajmo zajedno, a zatim su riječi pozdrava i ohrabrenja uputili i vjerski službenici: Ahmed ef. Hrustić, koordinator za mlade Muftijstva zeničkog te vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade Ivan Pavao II..

Nakon što su predstavljeni rezultati projekta Koračajmo zajedno u protekloj godini, uslijedio je prvi radni dio pod nazivom Definiranje ključnih izazova u radu s mladima na polju međureligijskog dijaloga, kada se razgovaralo o dosadašnjim iskustvima pri realizaciji aktivnosti za mlade, osobito u vremenu pandemije koronavirusa koja je donijela posebna ograničenja. Na samom koncu prvog dana konferencije, Kenan Hodžić, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Zenici, uručio je dar Centru za mlade u  znak uspješne suradnje dviju institucija u protekloj godini, a koji je sadržavao fotografije koje su radili mladi iz Zenice, a predstavljaju trenutke molitve u zeničkim bogomoljama.

Drugi dan konferencije započeo je upoznavanjem  primjera dobre prakse. Tako je predstavljeno nekoliko projekata za mlade u oblasti međureligijskog dijaloga. Student master programa Međureligijski studij i izgradnja mira te djelatnik Radija Marije Dražen Janko predstavio je zajednički projekt studenata ovog studija, pod nazivom Svjedoci mira i vjere, u kojemu su zajedno sudjelovali učenici Katoličkog školskog centra Sv. Josip i Srednje tekstilne škole u Sarajevu. Zatim je aktivnosti na polju međureligijskog dijaloga koje provodi Udruženje žena Mozaik V. Čajno predstavila predsjednica Udruženja i pedagoginja u osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić u Visokom Ismeta Salihspahić. Ovo Udruženje je također koordinatorska organizacija u Bosni i Hercegovini za Arigatou International – međunarodnu inicijativu za dobrobit djece. O priručniku ove Inicijative pod nazivom Learning to live together govorila je Zvonimira Jakić te predstavila metodologiju rada s djecom i mladima na polju međureligijskog dijaloga kroz ovaj priručnik.

O talijanskoj organizaciji Rondine Citadella della Pace i programu Mediteran: granica mira, učenja i pomirenja govorila je Amina Šurković, djelatnica Muzeja ratnog djetinjstva, koji će u suradnji s navedenom organizacijom realizirati projekt edukacijskih posjeta mladima Muzeju. Rad Udruženja građana Pomozimo djeci iz Banja Luke na polju međureligijskog dijaloga  predstavila je predstavnica Udruženja Maja Balaban Lolić.

Nakon upoznavanja primjera dobre prakse, uslijedila je diskusija o uočenim promjenama u radu s djecom i mladima na polju međureligijskog dijaloga, a zatim su gosti konferencije iz Republike Hrvatske  Ana i Otto Raffai predstavili edukativne programe Udruge RAND te Inicijativu Vjernici za mir.

Posljednja točka dnevnog reda konferencije iskorištena je za detektiranje ključnih aktivnosti u kojima sudionici konferencije mogu surađivati u radu s mladima u lokalnim zajednicama.

Nadamo se da će ova konferencija biti početak novog poglavlja i suradnje ključnih aktera u radu s mladima na polju međureligijskog dijaloga i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini, kako bi se zajedno išlo ka jednom cilju, a to je stvaranje zdravijeg društva u Bosni i Hercegovini, u kojoj ima  dovoljno mjesta za sve njene različitosti.

Marija Puljić