Održana III. Sjednica Trećeg saziva Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije

U petak, 17. rujna u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.” održana je III. Sjednica Trećeg saziva Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Na samom početku, nazočne su pozdravili i izrazili dobrodošlicu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić, a potom se pristupilo usvajanju zapisnika sa prošle sjednice.

Jedna od točki dnevnog reda bilo je i predstavljanje nadolazećih aktivnosti i novih projekata u Centru za mlade „Ivan Pavao II.”. Jedan od nadolazećih događaja je i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.” a vijećnici su kroz razgovor uputili ideje i razmišljanja kako ove godine organizirati proslavu uz poštivanje epidemioloških mjera. Od novih projekata predstavljeni su i Katolički skauti Vrhbosanske nadbiskupije, novi projekt Youth Workeri – Formacija mladih- Osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu te su predstavljeni i planovi pastoralnog rada sa ministrantima. Nakon predstavljanja nadolazećih aktivnosti, vijećnici su imali priliku podnijeti izvještaj o radu sa mladima kroz ovu godinu. Vijećnici su se složili da je pandemija koronavirusa uzrokovala pad aktivnosti sa mladima u župama, dekanatima, školama i udrugama, ali da se nadaju da će se sa popravkom situacije uzrokovane pandemijom poboljšati i povećati aktivnosti.

Sjednica Vijeća za mlade završila je euharistijskim slavljem, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, a koji je u propovijedi naglasio da u suradnji sa Bogom rastemo u njegovoj ljubavi, te da budemo ponosni i zahvalni što mu možemo služiti.

Nakon euharistijskog slavlja i zajedničke večera, uslijedila je edukacija u sklopu projekta Revitalizacije župnih zajednica na temu Psihološka podrška u radu sa mladima koju je vodila gđa. Mirjana Gavrić, socijalni pedagog, gestalt i integrativni dječji i adolescentni psihoterapeut.

Gospođa Gavrić naglasila je da moramo biti svjesni svog mentalnog zdravlja i stanja i poći prvo od sebe, kako bi smo naposljetku mogli pomoći i mladima s kojima radimo. Mnogi mladi a i odrasli suočili su se sa „novom realnošću” uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja je kod mnogih osoba prouzrokovala razne strahove poput straha od oboljenja i posljedica bolesti, a mladi su postali distancirani zbog online nastave i poštivanja epidemioloških mjera, što je na kraju dovelo do toga da mnogi od njih imaju socijalnu aksioznost. Gospođa Gavrić je kroz praktične primjere prikazala kako se nositi sa stresnim situacijama, te kako biti podrška djeci i mladima s kojima radimo a koji također prolaze kroz razne stresne situacije.

Zaključak radionice, koja je završena u subotu 18. rujna, bila je da djeci i mladima treba pružiti prostor kako bi iznijeli svoje osjećaje i strahove, te ih ohrabriti da se obrate za pomoć kad im ista zatreba i da ostave sebi vremena za prilagodbu u novim situacijama.

Martina Vidović