UTRKA ZA MIR – MLADI POSLALI PORUKU MIRA NA VILSONOVOM ŠETALIŠTU

U subotu 25. rujna na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održana je treća Utrka za mir u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kao dio aktivnosti koji se realiziraju tijekom godine kroz međureligijski projekt Koračajmo zajedno.
Utrka za mir, koja se ove godine organizira po treći put, je okupila oko 50 osoba iz različitih mjesta iz Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Kaknja, Visokog, Hadžića, Vogošće, Viteza i Novog Travnika.
Na samom početku utrke sve trkače je pozdravila Nadežda Mojsilović, koordinatorica projekta, u ime NCM Ivan Pavao II., uz zahvalnost za podršku ovoj aktivnosti. Nakon pozdravnih riječi, svi trkači zauzeli su startnu poziciju kada su nakon zagrijavanja koje je vodio djelatnik Centra, Mario Tucaković, otpočeli utrku. Trasom duzine oko 3 Km na relaciji Zemaljski muzej-Elektroprivreda-Zemaljski muzej, trkači su zajedno poslali poruku važnosti međusobne suradnje, mira i suživota.
Na kraju utrke svim sudionicima su podijeljene zahvalnice i prigodni pokloni, a najbrži trkači su bili Armin Husika, Dario Lovrinović i Amela Trožić.
Najvažniji motiv organiziranja utrke je bio Međunarodni dan mira koji se svake godine u svijetu obilježava 21. rujna, a utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.
Sport kao instrument mira i pomirenja, predstavlja važan dio međureligijskog projekta Koračajmo zajedno u posljednje tri godine. Osim Utrke za mir, kroz ovaj projekt Centar za mlade želi podržati sportske susrete i u drugim mjestima širom BiH, koji imaju za cilj okupljanje i suradnju mladih različitih vjeroispovijesti.
Važnost ovakvih i sličnih programa prepoznala je i talijanska organizacija Rondine Cittadella Della Pace, koja će kroz svoj projekt Mediteran: granice mira, učenja i pomirenja, podržati i aktivnosti Koračajmo zajedno u narednih godinu dana.
Ovim putem Centar za mlade Ivan Pavao II. se još jednom srdačno zahvaljuje svima koji su bili dio današnje utrke, a posebno volonterima koji su pomogli da se utrka uspješno realizira, te firmi Stanić Beverages iz Kreševa na donaciji.