Međunarodna konferencija u Novom Sadu #OneRegionOneMarket

U razdoblju od 28. do 29. rujna u Novom Sadu je održana međunarodna konferencija pod nazivom „Western balkans: #OneRegionOneMarket: A step towards Common Market of the EU“ u organizaciji Fonda „Europski poslovi“ autonomne pokrajine Vojvodine i Fondacije Konrad Adenauer. Na konferenciji je sudjelovao i Antonio Topalović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II na poziv Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je za cilj imala jačanje regionalne suradnje i europske orijentacije Zapadnog Balkana kroz otvoreno tržište, mobilnost i različite inicijative mladih koje doprinose jačanju i stabilnosti zemalja u regionu. Konferenciju su otvorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju Norbert Bekman-Dirkes, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić. Nakon uvodnog dijela konferencije uslijedio je prvi panel pod nazivom Regionalne inicijative i mladi, gdje su sudjelovali Gordana Đurović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Milorad Bjeletić, izvršni direktor Otvorene beogradske škole te Đuro Blanuša, bivši generalni tajnik Regionalnog ureda za suradnju mladih – RYCO. U prvom panelu izlagači su predstavili koncepte i prakse slobodnog kretanja mladih te važnost mobilnosti za izgradnju i jačanje europskih vrijednosti i suživota. Pored navedenih, poseban doprinos ovom panelu su dali i Vesna Bengin sa Instituta BioSense, Hedvig Morvai direktorica Erste Fondacije i mnogih drugih koji su, između ostalog, govorili o važnosti digitalizacije i primjerima dobre prakse u Europi u području regionalnih inicijativa i mladih.

Drugog dana konferencije sudionici su se okupili u Skupštini AP Vojvodine, gdje su se pridružili različiti predstavnici privredne i međunarodne/diplomatske zajednice. Drugi dan je tematizirao oblast otvorenog tržišta te je ugostio predsjednike vlada Srbije i Sjeverne Makedonije, ali i generalnog tajnika RYCO-a koji su nastavili govoriti o mogućnostima i potrebi slobodnijeg kretanja kroz region.

Konferencija je završena plenarnim predavanjem i razgovorom o budućnosti Europe, a posebno u nesigurnim vremenima kao danas, zahvaćenim javno zdravstvenom krizom i velikim migracijama. Poseban otklon je dat i iz perspektive umjetnosti kao medija koji zauzima važno mjesto u društvenoj angažiranosti mladih.

Antonio Topalović