Edukacija za buduće vođe skauta Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 24. do 26. rujna u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.” boravili su katolički skauti Riječke i Šibenske biskupije.

Razlog njihovog boravka bila je edukacija koju su održali za buduće skautske vođe Vrhbosanske nadbiskupije, na kojoj su sudjelovali župljani uključenih župa sv. Luke Evanđeliste iz Sarajeva, župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika te župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika.

U prvom dijelu edukacije, voditelj Zdruga katoličkih skauta Šibenske biskupije, Ivan Skočić, predstavio je osnove i ciljeve skautizma, kao i glavne okosnice djelovanja katoličkih skauta. Također sudionici su upoznati sa načelima katoličkog skautima te skautskog odgojnom metodom. Voditelj Zdruga naglasio je u uvodnom predavanju da je smisao katoličkih skauta odgojati djecu i mlade u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, te da je skautizam način života. 

Nakon teoretskog dijela, uslijedili su primjeri dobre prakse, te su predavači predstavili aktivnosti koje oni realiziraju sa djecom i mladima, te objasnili kako izabrati teme susreta i aktivnosti i na koji način ih implementirati. U ovom dijelu, skauti su mogli nešto više saznati i o igrama te njihovoj ulozi i važnosti u aktivnostima katoličkih skauta, a taj dio predstavio je Paolo Santini.

Susret je završio slavljem svete mise, koju je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni djelatnik u Centru za mlade „Ivan Pavao II.” u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade.

Zahvaljujemo se Ivanu i Ani Skočić, te Paolu Santini i Velimiru Slavica na dolasku, a nadamo se da je ovaj susret početak kvalitetne suradnje između katoličkih skauta Hrvatske i katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije.

Martina Vidović