Budući vršnjački edukatori spremni podijeliti znanja i iskustva u radu s mladima

Prvog vikenda u listopadu (od 1. do 3. listopada) u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno je održan trodnevni Trening za trenere koji je okupio 21. sudionika (srednjoškolce i studente) iz Sarajeva, Kiseljaka, Travnika, Novog Travnika, Zenice i Rogatice.

Susret koji je započeo u petak, 1. listopada nakon večere započeo je uvodnim riječima projekt koordinatora i voditelja treninga, Josipa Milanovića koji je sudionike pozdravio, poželio im dobrodošlicu te ih kratko upoznao s programom i djelovanjem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji ove godine proslavlja svoj 14. rođendan.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedila je zanimljiva i interaktivna igrica upoznavanja u kojoj su sudionici imali priliku otkriti zanimljive stvari o sebi, ali i saznati kakve talente, znanja i vještina kriju njihovi vršnjaci s kojima su sudjelovali na treningu. Prvog dana edukacije, sudionici su također imali priliku učiti o didaktičko-metodičkom oblikovanju i osnovama procesa učenja koje je vodio Antonio Topalović, djelatnik Centra za mlade Ivan Pavao II. i voditelj treninga. Usvajajući znanja o tome što je to trening i tko je zapravo trener, sudionici su također prvog dana edukacije razgovarali o tome kako učimo, kada učimo i zašto učimo, te o principima učenja. Složili su se da učenje zavisi od motivacije, prošlog i sadašnjeg iskustva svakog pojedinca, atmosfere poštovanja i sl. Razmišljajući o suvremenom pristupu učenja, sudionici su naglasili kako ključne čimbenike ima razmjena iskustava, znanja, uvjerenja između voditelja i sudionika, ali i između onih koji sudjeluju na treningu, zatim od povezivanja s vlastitim iskustvom i praksom i analizom istog itd. Prvi dan edukacije zaključen je razmišljanjem o uvodnim aktivnostima tijekom jednog treninga, zagrijavajućim aktivnostima što podrazumijeva stvaranje dobrog raspoloženja, podizanje energije, osjećaj pripadnosti i povjerenja i sl, te gradivnim aktivnostima.

Drugi dan nakon sv. mise koju je predslavio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. susret je započeo radionicom o komunikaciji u obrazovanju koju je vodio Josip Milanović. Na radionici o komunikaciji sudionici su imali priliku saznati više informacija o značaju i prirodi komunikacije, te elementima koje ona uključuje. Razgovarali su također i o vrstama komunikacije (verbalnoj i neverbalnoj), važnosti razvijanja klime povjerenja kod svakoga sudionika, uključivanju svakoga sudionika u temu o kojoj se govori i sl. U drugom dijelu dana, sudionici su također razgovarali o važnosti i značaju vizualizacije tijekom izvođenja treninga koji će budući vršnjački edukatori realizirati u školama, župama, lokalnim zajednicama u sklopu raznih projekata Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Edukativni dio programa zaključen je radionicom o grupnoj dinamici i upravljanju obrazovnom grupom koju je vodio Antonio Topalović, nakon čega su sudionici podijeljeni u parove radili na pripremi svojih radionica koje su u večernjem dijelu programa predstavljali jedni drugima.

Tako su primjenjujući usvojena znanja i vještine trenera predstavili svoje prezentacije i razgovarali na temu ovisnosti kod mladih, aktivnog građanstva, predrasudama i stereotipima, kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, emocionalnoj inteligenciji, nenasilnoj komunikaciji i sl.

Posljednji, treći dan treninga započeo je prezentacijama druge skupine parova koji su nakon izvođenja svojih prezentacija zajedno analizirali svaku radionicu, pristup svakoga trenera kako bi u budućnosti bili što bolji u izvođenju radionica. Susret je završen zajedničkom svetom misom, koju je također predslavio vlč. Ivan Matijević. U prigodnoj propovijedi razmišljajući o nedjeljnim čitanjima, vlč. Ivan govorio je stvaranju i problemima prvoga čovjeka, uočavajući kako mu je potreban živi svjedok, pomoć, odnosno žena. „Bog nadilazi svu našu stvarnost, sve naše komponente, nadilazi sve naše ljubavi, supružnike, roditelje. Jednostavno, Bog želi da bude dio cijele naše stvarnosti. I kada nam nekada dođe teško da ne vidite smisao, da vas mi svećenici možda obeshrabrimo, da vam nismo pravi svjetionik i putokaz, evo tada uprite pogled u Isusa koji vas nikada neće ostaviti“- u svojoj propovijedi naglasio je vlč. Ivan, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Nakon završene sv. mise i zajedničkog fotografiranja uslijedila je evaluacija sudionika i dodjela certifikata u kojoj su sudionici dodjeljujući certifikate jedni drugima uputili ohrabrujuće i motivirajuće poruke naglašavajući važnost zajedničkog rada s mladima.

„Moram priznati da je ovaj trening nadmašio moja očekivanja. Uvijek sam uživao kako djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. rade s nama mladima, a vjerujem da će mi ovaj trening i ova edukacija biti od velike pomoći da u budućnosti i sam budem što bolji i kvalitetniji u radu s mladima. Sretan sam i zahvalan na prilici i povjerenju koje su mi ukazali djelatnici Centra, ali i mogućnosti da vikend provedem s inspirativnim mladima iz cijele BiH s kojima jedva čekam raditi na projektima“- istaknuo je Pavle, budući vršnjački edukator iz Rogatice.

„Već pet godina aktivno sudjelujem u projektima i aktivnostima Centra za mlade Ivan Pavao II. i ovaj trening od svih aktivnosti do sada najviše mi je pomogao da usvojim znanja i iskustva koja ću u budućnosti primjenjivati. Stvarno sam uživala u radionicama koje su vodili djelatnici, ali najviše mi se sviđa to što smo imali priliku da odmah praktično primijenimo sve ono o čemu smo razgovarali. Hvala Centru za mlade na prilici“- kazala je Nives, animatorica iz Zenice i studentica Medicinskog fakulteta u Mostaru.

Josip Milanović