Održan duhovno – pedagoški seminar za vjeroučitelje

U okviru projekta Revitalizacije župnih zajednica, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, u Sarajevu je od 8. do 10. listopada održan seminar za vjeroučitelje Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije. Susret je okupio oko 40 vjeroučitelja koji predaju u osnovnim i srednjim školama.

Program je započeo razgovorom s vlč. Markom Hrskanovićem i vlč. Markom Majstorovićem. Podijeljeni u dvije skupine, vjeroučitelji su imali priliku slušati konkretne primjere, ali i postavljati pitanja te zajedno razmišljati o poboljšanju suradnje između župnika i kateheta u župama.

Drugi dan susreta započeo je sv. misom koju je predslavio ravnatelj vlč. dr. Šimo Maršić. Nakon misnog slavlja i doručka uslijedio je radni dio programa pod nazivom Pedagoško – didaktička prilagodba u nastavi vjeronauka.  Predavanje je održala doc. dr. Sandra Bjelan-Guska, koja se osvrnula osobito na rad s djecom s poteškoćama u razvoju te djecom koja su na bilo koji način diskriminirana. Vjeroučitelji su imali priliku postavljati pitanja, ali i izreći vlastiti stav o konkretnim problemima na koje nailaze prilikom rada u školama te su istaknuli sve veću potrebu za individualnim pristupom svakom djetetu.

U nastavku je uslijedilo predavanje s. M. Ivanke Mihaljević, ŠSF. S. Ivanka posebno je govorila o meditaciji nad Svetim Pismom kao izvorom katehetskog života te je naglasila važnost duhovnoga karaktera vjeroučitelja. Večernji program završen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom, koje je predvodio vlč. Ivan Matijević.

Posljednjeg dana susreta završno predavanje održao je ravnatelj vlč. Maršić, koji je naglasio važnost vjeroučitelja u ovoj mjesnoj crkvi, ali i važnost njihovog kontakta sa stvarnim problemima, te ujedno zahvalio vjeroučiteljima za njihovu spremnost za dolazak na ovaj duhovno-pedagoški seminar. Zatim je uslijedila sv. misa koju je predslavio nadbiskup Vinko kard. Puljić, koji je u svojoj propovijedi naglasio posebnost vjeroučitelja u današnjem svijetu. Susret je završen dodjelom certifikata.

vlč. Ivan Matijević