Održan drugi turnus duhovno – pedagoškog seminara za vjeroučitelje

U razdoblju od 15. do 17. listopada, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održan je drugi turnus duhovno – pedagoškog seminara za vjeroučitelje koji djeluju u školama na području Vrhbosanske nadbiskupije, u okviru projekta Revitalizacija župnih zajednica.

Tema seminara, realiziranog u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, bila je U susretu s različitošću: duhovna i pedagoško – didaktička dimenzija inkluzije.

Susret je započeo razgovorom vjeroučitelja sa župnicima dviju posavskih župa, fra Jozom Puškarićem i fra Antom Pušeljićem, koji su predstavili izazove rada u župama te sa sudionicima identificirali mogućnosti suradnje župnika i vjeroučitelja.

Drugog dan susreta, nakon jutarnje sv. mise, uslijedilo je predavanje s vježbama, pod vodstvom dr. sc. Sandre Bjelan-Guska, profesorice na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tijekom svog predavanja, dr. sc. Bjelan – Guska se osvrnula na tri komponente koje čine stup inkluzije u župama i školama kada je u pitanju odnos prema djeci s poteškoćama u razvoju. U prvom dijelu, pod nazivom  U susretu s različitošću: od TI i JA prema MI, naglasak je stavljen na definiranje što inkluzija jeste, a što nije, te bonton, odnosno ponašanje s osobom s poteškoćama u razvoju. Zatim se govorilo o pedagoško – didaktičkoj prilagodbi u nastavi vjeronauka te o tomu na koji način je moguće pripremiti prostor u nastavi kako bi osoba s invaliditetom mogla što više samostalno djelovati.

Kroz brojne paraktične primjere, vjeroučitelji su dolazili do zajedničkog zaključka kako nastavni sadržaj treba biti smislen i povezan s dječjom stvarnošću. Tijekom trećeg, posljednjeg bloka predavanja, govorilo se o partnerstvu obitelji i škole kao važnoj determinati inkluzivnosti. „U izgradnji plana i strategije rada s roditeljima, važno je znati da roditelji vole svoju djecu i žele im najbolje, o roditeljstvu uče od svojih roditelja, ali mogu naučiti nove oblike i metode roditeljstva“ – podsjetila je dr. sc. Bjelan – Guska. Stoga je, na osnovu ovoga, važno graditi partnerstvo između roditelja i nastavnika, koje treba uključivati: uzajamno poštovanje i povjerenje, iskrenu i jasnu komunikaciju, razumijevanje i empatiju, usuglašenost u pogledu ciljeva, otvorenu i dvosmjernu razmjenu informacija, zajedničko planiranje i odlučivanje, zajedničku podjelu odgovornosti, zajedničku evaluaciju napretka te odsustvo etiketiranja i okrivljavanja.

Drugi dio dana posvećen je duhovnoj dimenziji, pod vodstvom s. M. Ivanke Mihaljević, ŠSF, koja je tijekom predavanja, pod nazivom Izgradnja duhovnog karaktera vjeroučitelja, istaknula da su vjeroučitelji duhovne majke i očevi u školi, a da svoj identitet također mogu izgraditi kroz ljubav i odnos prema Bogu i prema čovjeku. Večernji sati su provedeni u Klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kapelici Centra za mlade.

Posljednjeg dana, predavanje je održao vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade,  na temu Isus daje život gubavcu. Kroz priču o gubavcu, naglasio je da je Isus uvijek pomagao onima koji su na marginama društva, odnosno ranjivim skupinama te da je potrebno prepoznati tko su gubavci u našem okruženju. Susret je okrunjen sv. misom koju je predvodio nadbiskup Vinko kardinal Puljić, koji je poručio vjeroučiteljima da su oni evangelizatori na terenu.  „Djeca će preko vas doživjeti Isusa te će ovakvi susreti pomoći vama da upoznate svoj identitet, prepoznate sebe i da to prenosite djeci.“ – zaključio je.