NCM potpisao memorandum o suradnji s Fondacijom „Muzej Žitomislić“ u Mostaru

Dana 19. listopada, koordinatorice projekta Koračajmo zajedno Marija Puljić i Nadežda Mojsilović posjetile su muzej i manastir Žitomislić u Mostaru. Posjet je upriličen povodom potpisivanja memoranduma o suradnji između Fondacije Muzej Žitomislić i Nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Direktor Fondacije Dejan Dilberović je nakon potpisivanja memoranduma predstavio kapacitete Fondacije, te zajedno s djelatnicama Centra za mlade dogovorio buduće zajedničke aktivnosti unutar međureligijskog  projekta Koračajmo zajedno.

Manastar Žitomslić je jedan od najznačajnijih vjerskih objekata paravoslavnih kršćana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zajedno s Muzejem, koji je 163 godine čuvar i promotor povijesti i kulture, nalazi se na popisu UNESCO –ove svjetske kulturne baštine.

Fondacija Muzej Žitomislić osnovana je 2021. godine. Brine se i čuva postavku od 14. do 19. stoljeća, a cilj je da se poveže s muzejima i organizacijama u zemlji i regiji te da djeluje na promociji međukulturalnog  i međureligijskog dijaloga.

Kroz projekt Koračajmo zajedno mladi iz različitih krajeva BiH imali su priliku posjetiti manastir Žitomislić kroz studijska putovanja u prethodnim godinama, a nakon uspostavljanja ove suradnje, ovakve i slične aktivnosti će se nastaviti realizirati i u razdoblju koje slijedi.