Mladi – Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!

         

  Ovih dana obilježavamo spomendan sv. Ivana Pavla II., velikoga pape i svetca. Njegov životni primjer mogao bi biti izazov mladoj osobi u nasljedovanju ideala i vrijednosti koje je očito pokazivao i smjelo živio.

            Mladi se danas često nalaze u začaranom krugu. Ušli su u kolotečinu koja kao vir uvlači u svoj vrtlog, koji je vrlo jak. Vrtlog je nažalost iz dana u dan sve širi, a vir sve dublji. Tu spadaju otuđenje, povlačenje u svoju individuu, u svoj intimni „sigurni“ svijet, sve veći indiferentizam prema stvarima koje nas okružuju, ali i premali elan za zauzimanje u društvu i Crkvi. Ne samo da je potrebna vlastita snaga kao jedini mogući način odupiranja ovom vrtlogu, nego i jak životni primjer i motiv koji bi omogućio što snažnije plivanje.

Zasigurno jedan od primjera može biti i sv. Ivan Pavao II. Osoba koja je živjela u vrlo kompleksnim i turbulentnim vremenima. No, koja nije prepuštala stvari slučaju, nego je nastojala na razne načine dati svoje rješenje i pokazati koji bi put bio najidealniji. Sveti papa bio je osoba koja je, ne samo poručivala, nego u isto vrijeme svjedočila svojim životom.

 Vrlo rano je izgubio roditelje, radio naporne poslove u kamenolomu i tvornici sode, bio  pomoćni kuhar na gradilištu jedne ceste, dva puta imao prometnu nesreću. Isto tako, volio je sport, bavio se klizanjem, skijanjem, planinarenjem, nogometom, ali i kulturom te radom u raznim kazališnim skupinama. Živio je u vremenu vrlo teških političkih previranja te osjetio strahote Drugog svjetskog rata, ali i komunizma koji je bio vrlo strog.

Iz svega ovoga, vidimo da je papa živio životom s mnogo teškoća, vrlo bliskim nama, današnjim mladima u ovoj zemlji. Stoga nam njegove riječi trebaju biti uzor i primjer za nasljedovanje. Kao što je poručio na početku svoga papinskog djelovanja: Ne bojte se! Širom otvorite vrata Kristu!, i nama danas poručuje: Ne bojte se uzeti  sudbinu u svoje ruke!. Stoga, budimo mladi koji će buditi nadu u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Mi trebamo slobodno i spremno plivati protiv svih struja koje priječe naše slobodno djelovanje u izgradnji ove zemlje.

Rješenja nisu lagana, ali trebamo biti spremni na izazov. I sam papa poručuje: „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.” Ne smijemo dopustiti da propada naša mladost i spremnost da živimo u ovoj zemlji. Unatoč katkada teškim životnim okolnostima!  Kao što je papa poticao svoje Poljake na otpor prema svim sustavima koji priječe življenje vjere, kulture i domoljublja, tako bismo i mi danas, ugledani na našega svetca, trebali upućivati na probleme koji priječe življenje radosti u vlastitoj zemlji. “Premda sam živio među mnogim tminama, pod okrutnim totalitarnim režimima, dosta sam jasno vidio da mogu biti nepokolebljivo uvjeren da nijedna poteškoća, nijedan strah nije toliko velik da može potpuno ugušiti nadu koja vječno izvire iz srca mladih. Ne dopustite da ta nada umre!” (Ivan Pavao II., na Svjetskom danu mladih u Torontu).

Vratimo istinski mladenački polet! Život sv. Ivana Pavla II. nije samo primjer za vjerničko življenje, nego i primjer življenja zdravog duha, kulture, politike i svih drugih sfera života. Papa je bio tako poseban – vrlo svestrana, široka, kreativna i dinamična osoba.  No, sve je to dolazilo iz njegova duha. Poruka njegovog života mladoj osobi je da živi „punim plućima“ svoje mladenaštvo. I da ne budu „zatrovani“ medijima koji im nameću svoje vrijednosti, a koje ih nerijetko ostavljaju razočaranima i bezvoljnima jer im ne daju istinsku sreću. „Mladi, ne popuštajte lažljivim varkama i prolaznim modama koje nerijetko ostavljaju tragičnu duhovnu prazninu! Odbacite zavodljivost novca, potrošačkog mentaliteta i podmukloga nasilja, što ponekad dolazi iz medija.“

Stoga, dragi mladi, budimo spremni na promjene koje nam taj dragi i bliski svetac poručuje. Otvorimo svoja vrata širom Kristu!

piše: vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u NCM Ivan Pavao II.