Proslavljen blagdan zaštitika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

U petak, 22. listopada, na spomendan sv. Ivana Pavla II., sv. misom i prigodnim programom svečano je proslavljen blagdan zaštitnika i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Program koji se održao pod geslom Vrijedi(š) okupio je suradnike, volontere, prijatelje, partnere Centra za mlade Ivan Pavao II. koji su zajedno s djelatnicima u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama kriznog stožera proslavili 14. rođendan institucije koja okuplja desetine tisuća mladih na godišnjoj razini.

Svečanost je započela sv. misom u 18:00 sati koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u koncelebraciji 15-ak svećenika među kojima je bio ravnatelj NCM-a dr. vlč. Šimo Maršić. Na početku euharistije riječi pozdrava uputio je ravnatelj Maršić koji je istaknuo kako je Ivan Pavao II. imao povjerenje u mlade što je i rekao na početku svoga pontifikata. “Ovo povjerenje prema mladima Papa je pokazivao tijekom svoga cijeloga pontifikata i mladi su voljeli biti u njegovoj prisutnosti. Osjećali su se prihvaćenim i ohrabrenim činiti velika djela”, rekao je dr. Maršić pozdravivši nazočne.

U svojoj propovijedi kard. Puljić je istaknuo kako je “izuzetno povezan sa svetcem kojega častimo danas”. “On me imenovao, on me posvetio. Rado nosim njegov križ koji mi je darovao za veliki jubilej 2000. godine. Rado nosim i prsten koji mi je stavio na ruku kada me je 1994. kreirao u kardinala”, ustvrdio je nadbiskup Puljić i napomenuo da pamti mnoge razgovore s njime, ali je progovorio o jednoj zgodi za koju je čuo, a koja je povezana s misnim čitanjima. Posvijestio je kako je Ivan Pavao II. kada je bio u Svetoj zemlji boravio na mjestu na kojem je Sv. Petar ispovjedio svoju vjeru te je potom proplakao na toj autentičnoj lokaciji dok je promišljao o tom činu. “Bio je svjestan svoje odgovornosti kao glava Crkve. To je bio Papa koji je imao veliko pouzdanje u Gospodina. Kad god sam slavio misu s njime posebno me dirnula njegova molitva. On bi poslije mise sjeo u klupu i molio. On je Isusa doživljavao blizu”, rekao je kardinal te istaknuo kako se blagdan sv. Ivana Pavla II. slavi na dan kada je prvi put imao misu kao Papa.

Nadalje je progovorio o ustanovljenju Svjetskog dana mladih 1984. čime je želio vratiti povjerenje mladih. Na tragu toga istaknuo je kako su mladi u njemu prepoznali vjerodostojnu osobu, osobu od povjerenja, koja je autoritet, ali ne koja im podilazi. “Bio je osoba koja daruje ohrabrenje. On je svojim držanjem i govorom zazivao da čovjek ide putem Isusa Krista. Zato me raduje što ovaj Centar ima ime Ivana Pavla II. kojeg nosim u dragim uspomenama”, istaknuo je kard. Puljić.

Tijekom sv. mise, molitvu vjernika i prinos darova pročitali su animatori instruktori, dok su aktivni mladi u radu i djelovanju Centra za mlade na oltar prinijeli Bibliju, kronologiju aktivnosti Malim koracima, majicu s natpisom Vrijedi(š), euharistijski kruh, te vodu i vino. Misu su glazbeno animirali Zbor mladih župe Stup pod vodstvom Marije i Davora Stipića

Nakon završetka sv. mise, proslava je nastavljena prigodnim programom kojeg je vodio Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

„Vrijedi(š), dragocjen si u Božjim očima, dragocjen si u očima svojih roditelja, radnih kolega, bračnog partnera, šefa, prijatelja, brata i sestre. Dragocjen si ispred ogledala, nasmijan, uplakan, sretan, zabrinut, u potpunosti zdrav, baš kao i s tek otkrivenom liječničkom dijagnozom. Vrijedi život koji živiš, ali najviše vrijediš ti koji si pozvan da život koji je pred tobom iskoristiš na najbolji mogući način“- u uvodnom obraćanju istaknuo je Josip pozvavši sve goste da im ove riječi budu podsjetnik na blagoslov života koji živimo i na snagu koju nam dragi Bog pruža.

Nakon kratkog osvrta na prošlogodišnji rad i djelovanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  u pandemijskim uvjetima, svojim glazbenim nastupom program proslave su otvorili talentirana Dženita Lutvić u pratnji gitariste Olme Vlahovljaka.  

Nakon kratke uvodne glazbene pjesme, uslijedila je predstava glumačke ekipe (H)epiCentar koji su u sklopu projekta YouthFluence- uključi se, služi i prati! u proteklom razdoblju na svome Youtube kanalu objavljivali zanimljiv, edukativan i humorističan sadržaj.

Situacija izavana koronavirusom itekako je utjecala na mnoge mlade koji su svoj srednjoškolski i studentski život morali prilagoditi novom normalnom. Učionice i amfiteatre zamijenili su foteljama proučavajući online svijet i aplikacije dostupne za praćenje nastave. Opisujući život sedam studenata koji su u pandemijskim uvjetima ostali zatvoreni u malenom stanu, glumci su sve posjetitelje vratili godinu dana unatrag, te kroz duhovite i dirljive scene, ali i snažne poruke pokazali vrijednost zajedništva, podrške i vjere. Sjajnu glumačku postavu činili su Ana Kulier, Ivan Popović, Matej Dužnović, Andrea Vujović, Ema Šakota i Ismira Mašić.

Program proslave 14. rođendana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. završen je glazbenom točkom, nakon čega je uslijedio domjenak za sve prijatelje, partnere, suradnike i volontere Centra za mlade koji su glazbeno animirali Dženita Lutvić i Olmo Vlahovljak.