Koračajmo zajedno: Sportski susreti u lokalnim zajednicama

U proteklom razdoblju, u okviru međureligijskog projekta „Koračajmo zajedno“ koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ podržana su i implementirana tri sportska događaja u Visokom, Banja Luci i Mostaru.

Ovi događaji imali su za cilj okupiti mlade različitih religijskih i etničkih pripadnosti, te kroz sport poslati poruku mira i suživota svim građanima Bosne i Hercegovine.

Prvi susret održan je u Visokom, u organizaciji Udruženja žena Mozaik V.Čajno, a povodom Međunarodnog dana mira. Sportske aktivnosti su obuhvatile natjecanja u trčanju na 300 m, te u rukometu i košarci, a okupila su 70 učenika iz 8 i 9. razreda Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić u Visokom.

Sljedeći susret je održan u Banja Luci 17. listopada, u sklopu Jesenjeg natjecanja 2021 konjičkih klubova i u oragnizaciji Udruženja Pomozimo djeci. U ovom natjecanju su sudjelovali KK Arion iz Gradiške, KK Basquille iz Sarajeva, KK Čokorska polja iz Banjaluke, KK Jastreb iz Banjaluke, KK Plavo oko iz Visokog, KK Vilenjak iz Visokog, KK Y iz Srpca i SO Energija života.

Treći susret je upriličen u Mostaru,  pri manastiru Žitomislić, a u sportskim igrama su sudjelovala djeca iz Dječjeg Doma Mostar, djeca s poteškoćama u razvoju iz doma Los Rosales, u superviziji svojih staratelja i odgajatelja. U sportskim aktivnostima su također sudjelovali i članovi Srpskog Omladinskog Udruženja Božuri.

Koračajmo zajedno je projekt u sklopu kojeg je sport prepoznat kao važan instument promicanja mira. Važnost sporta u izgrađivanju međuljudskih odnosa je prepoznao i Papa Franja te je prilikom susreta s talijanskim košarkaškim savezom spomenuo kako „sport uvijek pomaže ljudima doći u kontakt jedni s drugima, stvoriti odnose također među različitim osobama, često nepoznatima koje, iako dolaze iz različitih prilika, ujedinjuju se i bore za zajednički cilj. Dvije su stvari važne: biti ujedinjeni i imati cilj – U tom je smislu sport lijek za individualizam naših društava. Kroz sportsku predanost spominjete se vrijednosti bratstva koje je i u središtu evanđelja“. (Vatican news)

Od ove godine, sportske susrete Koračajmo zajedno podržava i organizacija iz Italije Rondine Cittadella Della Pace, u sklopu svog projekta Mediteran: granice mira, učenja i pomirenja.