Identitet i vrijednosti kao temelj djelovanja kršćanskih animatora

U razdoblju od 5. do 7. studenog, održana je Prva temeljna formacija animatora u okviru projekta Škole animatora Mladi za mlade, čime je označen početak nove, petnaeste generacije animatora u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Na prvoj formaciji je sudjelovalo 50 mladih iz župa iz Čuklića, Vareša, Mostara, Bugojna, Novog Travnika, Kupresa, Domovića, Kruševa, Kiseljaka, Busovače, Sarajeva te Katoličkog školskog centra Sv. Josip iz Sarsajeva.

Susret je započeo uvodnim obraćanjem koordinatora projekta i voditelja Škole animatora, Antonija Topalovića, koji je sudionike srdačno pozdravio i upoznao ih sa svim onim što ih očekuje kroz formacijski proces koji odgaja za odgovorno življenje svog kršćanskog poziva. Svijest o poslanju koje animator želi izvršiti temeljna je pokretačka snaga cjelokupnog njegovog pastoralnog angažmana. Da bi netko zaista mogao autentično svjedočiti svoju vjeru i u drugima je buditi potrebno mu je trajno obraćenje i pročišćavanje vlastite motivacije. Izbor animatorske službe jedan je od odgovora na poziv i specifično služenje koje Gospodin stavlja pred pojedinca u odnosu na njegovu povijest i stvarnost u kojoj živi. To je ponovni odgovor na Božji poziv kojim se odlučujemo služiti u zajednici darujući svoje talente, vrijeme… cijelog sebe za spas duša, naglasio je gosp. Topalović. Nakon uvodnog obraćanja sudionici su imali priliku upoznati se u svojim malim grupama s animatorima instruktorima koji su odgovorno pripremali program za prvu formaciju animatora i svojim talentima, ljuavlju i vještinama učinili da ovaj program uspješno djeluje već petnaest godina.

Prva formacija nosi simboličan naziv Animator: Tko? Što? Kako? čime se želi upoznati sudionike s prvom odrednicom animatora, odnosno, tko je to on u životu obitelji, Crkve i društva. Na mlade se danas gleda kao na važne članove crkvene zajednice i od njih se zahtjeva posebna odgovornost, Crkva računa na apostolat mladih. Oni bi trebali biti prvi i izravni apostoli drugim mladima, nosioci radosne poruke od srca do srca poštujući zakonitosti vremena i sredine u kojoj se nalaze, naglasila je Ivana Vidović, dugogodišnja animatorica instruktorica u svom izlaganju.

Život na službi zajednici počinje s prvim korakom, korakom u kojem je bitno spoznati sebe, otkriti svoj identitet i mjesto koje zauzimamo u zajednici. Kroz radionicu o identitetu mladi su imali priliku razmisliti što je to njima važno u životu. Svatko od nas ima svoju jedinstvenu povijest, svoju priču koju može ispričati. Različita iskustva i ljudi koji su prošli kroz naš život pomogli su nam da postanemo osoba kakva smo danas. Tijekom procesa formiranja identiteta, adolescenti eksperimentiraju s različitim odraslim ulogama kako bi se pronašli u onima koje im najbolje odgovaraju. Identitet podrazumijeva čovjekovu unutarnju organizaciju vlastitih potreba, poriva, sposobnosti, društveno-političkih uvjerenja, poimanja sebe i osobne povijesti. Što su ti elementi razvijeniji i bolje organizirani, osoba je svjesnija svojih jedinstvenih karakteristika, ali i sličnosti s drugima, kao i svojih jakih i slabih strana, zaključili su sudionici tijekom radionice o identitetu i vrijednostima. U nastavku dana posebno se govorimo o kršćanskom identitetu, onoj vrijednosnoj i duhovnoj odrednici koja pravi snažnu razliku između animatora i kršćanskog animatora. Kršćanski animator cijelo svoje djelovanje, svoje poslanje živi s jednom jedinom intencijom, a to je biti na službi za dobro svakog živog bića, a posebno mlade osobe, dovesti ih u Nebo, kako je često govorio don Bosco svojim odgajanicima u oratoriju. Upravo iz takve intencije možemo prepoznati i ozbiljnost samog poziva kršćanskog animatora. Mladi nisu krili oduševljenje s onime što su doživjeli te ističu: Svi smo stekli lijepo iskustvo i korisno druženje. Prošli smo kroz mnogo zabave i smijeha, ali i osvijestili mnoge vrijednosti te učvrstili kršćanski identitet. Hvala Bogu na ovom iskustvu, milosti te neizrecivom daru., istaknuli su mladi iz Mostarsko-duvanjske biskupije.

Budući da smo i ranije istaknuli kršćansku dimenziju cijelog programa, molitve i duhovnost su činile bitnu komponentu cijelog programa. Svete mise tijekom programa je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade te vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. U svojim propovijedima vlč. Ivan se osvrnuo na mlade i njihovo djelovanje u Crkvi, ali i pojmu siromaštva kao uvijek aktuelnom i bitnom. Biti siromašan stvarnost je toliko bliska nama ljudima, a nitko ne želi uživati u njezinim atributima. Jer siromaštvo bilo kako bilo, daje gorke plodove. Plodove koji su toliko mrski ljudima, da svaki čovjek samo iz nužde bira siromaštvo, nikada iz puke želje, naglasio je vlč. Ivan.

Posebna zahvala za realizaciju i održivost programa pripada vrijednim animatorima instruktorima: Ivi Petrušić, Iris Vrdoljak, Jeleni Tomić, Leonardi Anđelić, Ivani Vidović te Mateju Dužnoviću, koji su svojim požrtvovnim radom učinili da program ostavi jak utisak na sudionike i učvrsti njihovu motivaciju za nastavak edukacijsko-formacijskog programa koji se sastoji od četiri temeljne formacije i opće specijalizacije animatora, a koje se realiziraju već petnaestu godinu pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II..

Antonio Topalović