Mladi i demokracija: Održana prva vikend edukacija za srednjoškolce

U razdoblju od 12. do 14. studenog, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održana je prva vikend edukacija za srednjoškolce, u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, koja je okupila 45 srednjoškolaca iz Katoličkih školskih centara Sv. Josip u Sarajevu, Petar Barbarić u Travniku, Sveti Pavao u Zenici te Srednje škole Ivan Goran Kovačić iz Kiseljaka, kao i učenike iz Busovače i Viteza koji su se osobno prijavili za sudjelovanje u programu.

Cilj projekta Mladi i demokracija – Vision is decision je potaknuti mlade na veći angažman u društvenom i političkom području te probuditi u njima odgovornost da društvo oblikuju po mjeri dostojanstva mlade osobe, zalaganjem za temeljne vrjednote, kao što su istina, mir, tolerancija, pravednost, pravo na zdrav odgoj, obrazovanje i kulturu. Stoga je prva trodnevna edukacija ponudila mladima uvod u demokraciju, razumijevanje općih ljudskih prava te prepoznavanje vlastite uloge u mikro i makrozajednicama u kojima se nalaze: školi, lokalnoj zajednici, državi i svijetu u cjelini.

Na samom početku susreta, sudionike je u ime Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pozdravila djelatnica Marija Puljić, koja je predstavila ciljeve i strukturu programa. Zatim su se predstavili voditelj edukacije Alen Gudalo,  vršnjačke edukatorice Martina Lovrić, Iris Vrdoljak, Tijana Kafadar i Nikolina Malić te volonter iz Italije Paolo Castelli, koji su mlade tijekom trodnevnog susreta motivirali za interaktivno suradničko učenje, kritičko promišljenje, razvoj vještina rješavanja problema i jačanje demokratskih vrijednosti. Prva večer programa iskorištena je i za međusobno upoznavanje sudionika u velikoj i maloj skupini.

Subotnje jutro započelo je radionicom Moja idealna zajednica kada su sudionici u radnim skupinama imali zadatak prikazati idealnu školu, lokalnu zajednicu, državu i svijet, prilikom čega su mogli uvidjeti da ideali jedne osobe nisu isti kao i kod druge, te da je potrebno pronaći kompromis u definiranju idealnih uvjeta.

U nastavku je uslijedila radionica tijekom koje su sudionici imali priliku usvojiti osnovna znanja o političkom sustavu Bosne i Hercegovine te temeljnim pojmovima odlučivanja. Također su učili o različitim oblicima vlasti te njihovim prednostima i nedostatcima, koje su mogli uvidjeti kroz vježbu uloga Brodolomci.

Poslijepodnevni sati su iskorišteni za razvoj vještine aktivnog slušanja i dijaloga te prihvatanja različitih stavova i mišljenja, kroz dva ciklusa usmene debate. Četiri skupine branile su svoje afirmacijske ili negacijske stavove o određenim temama, a zatim je publika izabrala dvije pobjedničke skupine, koje su se nastavile pripremati za finalnu debatu. Subotnja večer je okrunjena filmom s porukom motivacije mladima –  Pisci slobode.

Važan dio susreta činili su i molitveni trenutci uz pjesmu i meditaciju, te nedjeljna sv. misa, koju je predslavio ravnatelj vlč. Šimo Maršić, dok se mladima u homiliji obratio đakon Paulo Henrique dos Santos Coelho, koji je naglasio da je Krist onaj koji ih nikada ne napušta, čak i onda kada im se čini da ne vide smjer života. Također ih je podsjetio da je znak Božje ljubavi i sam Centar za mlade, koji je izgrađen da bi mladi u njemu mogli susresti Krista.

Nakon misnog slavlja, nastavljen je radni dio edukacije, kada je uslijedila finalna debata te proglašenje pobjedničke skupine koja je najuspješnije branila svoje stavove. Posljednji dio edukacije posvećen je Kahoot kvizu prilikom kojeg su mladi imali priliku provjeriti razinu općeg znanja o državi Bosni i Hercegovini. Susret je završen zajedničkom evaluacijom i fotografiranjem.

Mlade u okviru projekta očekuju još dvije vikend edukacije te Zimska demokratska akademija, kada će nastaviti unaprjeđivati vlastite vještine komunikacije, zalaganja i odlučivanja te otkrivati mogućnosti aktivnog uključivanja u društvenoj zajednici kojoj pripadaju.

Marija Puljić