Priprema zimskih i ljetnih susreta za djecu iz dječjih domova bez roditeljske skrbi

U petak, 19. studenog u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu projekta Mali putkazi u život započelo je planiranje zimskih i ljetnih susreta za djecu iz dječjih domova bez roditeljske skrbi.

Na samome početku susreta, vršnjačke edukatore pozdravio je Josip Milanović, projekt koordinator koji je ukratko predstavio rezultate projekta ostvarene u proteklim godinama, nakon čega je Gorana Lovrić, projekt koordinatorica sa sudionicima susreta podijelila svoje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom iz dječjih domova bez roditeljske skrbi.

Nakon uvodnih informacija o važnosti i značaju projekta Mali putokazi u život, uslijedila je radionica na temu Zaštita i dobrobit djece i mladih koju je vodio Antonio Topalović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Tijekom radionice sudionici su imali priliku upoznati se s rezultatima mnogih istraživanja koja govore o zlostavljanju i zanemarivanju djece, saznati koje su to posljedice zlostavljanja i zanemarivanja djece i sl. S ozbirom na to da je važno kroz svoj profesionalni angažman u radu s djecom i mladih kroz projekte i aktivnosti Centra za mlade Ivan Pavao II. prepoznati svaki oblik nasilj i sukladno protokolu o zaštiti djece i mladih reagirati, sudionici su imali priliku naučiti kako prepoznati čimbenike fizičkog zlostavljanja, emocionalnog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja djece. Također, dio predavanja usmjereno je na pravila poštivanja privatnosti djece kako ista ne bi bila narušena, važnosti očivanja profesionalnih granica ali i predstavljanju Politike- protokola o zaštiti djece, dokumenta koji ima za cilj spriječiti bilo kakvu vrstu zlostavljanja djece, raditi na sprječavanju zlostavljanja i poduzimanju brzih i adekvatnih mjera.

Drugi dan susreta započeo je slavljenje sv. mise koju je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade Ivan Pavao II.  Nakon sv. mise uslijedilo je kreiranje programa zimskih i ljetnih susreta koji će u narednom razdoblju okupiti djecu iz četiri dječja doma bez roditeljski skrbi iz Bosne i Hercegovine, a koje će uz podršku projekt koordinatora voditi vršnjački edukatori.

Na susretima koji će se održati u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu i prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade u Posavini, djeca iz dječjih domova bez roditeljske skrbi imat će priliku sudjelovati na zabavnim, edukativnim kreativnim i sportskim radionicama koje su osmislili vršnjački edukatori Centra za mlade Ivan Pavao II.  

Na koji način će se mladi upoznati, razgovarati o važnosti sigurnosti na internetu, kako će raditi na jačanju svoga samopouzdanja, timskog duha i sl, ostaje da vidimo na prvom susret za djecu iz dječjih domova bez roditeljske skrbi koji će se održati početkom siječnja u prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade Ivan Pavao II. u Posavini.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvaljuje vršnjačkim edukatorima na otvorenosti, ali i Upravi dječjih domova bez roditeljski srkbi na dugogodišnjoj suradnji kroz projekt Mali putokazi u život.

Josip Milanović