Karavan mladih započeo u Lug Brankovićima

U nedjelju, na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga skupina mladih iz Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Kiseljaka, Žepča, Mostara, Tuzle, Širokog Brijega i Vareša u sklopu projekta Youth Workers- Osnaženi mladi za osnaženu župnu zajednicu posjetili su župu sv. Ivana Krstitelja u Lug Brankovićima.

Na prvom od deset karavana, tj. jednodnevnih studijskih putovanja na kojima će se mladi upoznati sa životom župne zajednice, susret je započeo sv. misom koju se slavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. a posluživali đakoni Vrhbosanske nadbiskupije, Josip Marković i Josip Papak.

U svojoj prigodnoj propovijedi, vlč. Ivan osvrnuo se život čovjeka koji je danas zaokupljen brojnim temama koje sačinjavaju njegov interes, s posebnim naglaskom na temu koja se odnosi na materijalnu stvarnost, a to je vlast.

„Od kad je svijeta i vijeka postojali su oni koji vladaju i oni nad kojima se vlada. Postojali su nadređeni i podređeni. Postojali su oni koji su prirodno predodređeni da vladaju i oni koji su to postajali preko sive eminencije. Preko vlasti se gradilo, širilo, rušilo, kupovalo. Vlast je bila a i danas je stvar koja je sposobna puno toga učiniti, ne nužno negativno, kako smo mi naviknuli“- u svojoj propovijedi istaknuo je vlč. Matijević koji je također osvrnuo na Nedjelju Krista kralja kroz koju nam Crkva pokazuje da sve ima smisao.

„Upravo ova posljednja nedjelja u liturgijskoj godini naglašava suprotnost od zemaljskog pogleda na vlast. Nedjelja Krista kralja stavlja krunu na sve nedjelje na koje smo kroz cijelu godinu dolazili, i upravo se ovom Nedjeljom želi naglasiti da je Krist taj koji simbolično stoji na kraju našega vremena, On je taj kojemu sve teži i gravitira.“- kazao je.

Također, osvrnuo se i na važnost i ulogu mladih u Crkvi, govoreći kako danas mladi kroz projekte i aktivnosti u svojim župnim zajednicama trebaju svjedočiti o svome pogledu na stvarnost ali i u izgradnji ovoga svijeta na bolje. „Mladi su naš temelj, naša budućnost i naš putokaz. Zbog toga svi skupa trebamo raditi da stvorimo već na ovom zemaljskom kraljevstvu bolji svijet sebi ali i generacijama koje dolaze“- istaknuo je.

Po završetku sv. mise, sudionici projekta u razgovoru sa župljanima pokušali su saznati mnoge zanimljivosti u samoj župi, upoznati se s kulturnom baštinom župe Lug Brankovići, tradicionalnim jelima, narodnim nošnjama, poznatim osobama iz župe i sl. Vrlo iskreno i emotivno stariji župljani govorili su u svemu onome što je župa proživjela u proteklom razdoblju, prisjećali se aktivnosti koje se ranije okupljale mlade i sl.

Susret je nastavljen i kroz razgovor s mladima iz župe sv. Ivana Krstitelja kojima su Youth Workersi predstavili novi projekt Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. ali i ostale projekte i aktivnosti koje okupljaju desetine tisuća mladih na godišnjoj razini. Mladi su također govorili o aktivnostima u župi na kojima sudjeluju, problemima i izazovima s kojima se susreću, ali i aktivnostima koje bi voljeli da se organiziraju u njihovoj župnoj zajednici, načinima kako motivirati mlade itd.

Cilj karavana mladih, tj. jednodnevnih studijskih putovanja u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu zajednicu je upoznati se s djelovanjem župne zajednice, kulturnom baštinom mjesta kojeg mladi posjećuju ali i s programom i aktivnostima koje okupljaju mlade. Mladi, sudionici projekta na ovaj način imaju priliku direktno razgovarati sa župljanima župe koju posjećuju, aktivnim mladima u župnoj zajednici, te tako razvijati svoje kompetencije koje će im kasnije pomoći u njihovom osobnom ali i profesionalnom rastu.  

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje župniku župe sv. Ivana Krstitelja, vlč. Franji Ivandiću na otvorenosti, kao i župljanima i mladima na susretljivosti. 

Josip Milanović