Ususret svjetskom danu mladih održan susret mladih u Žepču

Papa Franjo pozvao je sve biskupije u svijetu da u svojoj biskupiji održe susret mladih kao pripremu za svjetski susret mladih koji će održati u Lisabonu 2023. godine pod geslom Ustani! Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio! (Dj. 26,16)

„Uz dogovor s našim župnikom vlč. Predragom Stojčevićem i suradnju sa salezijancima koji djeluju na području naše župe organiziran je susret mladih pod vodstvom kapelana don Štefana Markovića u župi sv. Ante Padovanskog u Žepču na Svetkovinu Krista Kralja 21.11.2021. godine.“- kazala je na samome početku s. Slavica Tubak

Susret je započeo uvodnom riječju don Ivana Širića koji je govorio o važnosti svetkovine Krista Kralja u kojem nam je nazočnim približio svetkovinu kroz malu povijest njenog nastanka istaknuvši da se ovom svetkovinom želi naglasiti kako Krist Otkupitelj jest Gospodar povijesti i vremena te da svi ljudi i sva stvorenja pronalaze u Kristu svoj smisao. On je Alfa i Omega, kako je zapisano u Knjizi Otkrivenja (Otk 21,6).

Nakon uvodne riječi susret se nastavio sakramentom pomirenja, nakon čega je uslijedila sv. misa koju je predslavio don Štefan Marković u koncelebraciji don Ivana Širića, ravnatelja KŠC u Žepču i don Ivana Verige. U svojoj propovijedi don Štefan je istaknuto kako danas, dok slavimo Krista kralja pitamo se u kojim se prostranstvima nalazi moje kraljevstvo? Kako se na mene mogu primijeniti Isusove riječi: „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“? „Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta“, veli Isus.

„Mi bismo htjeli, trebali bismo zapravo biti dio kraljevstva kojemu je Krist kralj. A događa se tako često da se previše posvećujemo ovozemnim probicima zaboravljajući nebeska. Koliko li samo svojih snaga trošim za ono što je svakodnevno, ovozemaljsko. Kako bi izgledao moj život kad bih isto toliko, ili možda još više snage trošio da opraštam, pomažem, činim dobro, da molim, jednom riječju da ljubim Boga i bližnjega. Gdje je moje kraljevstvo?“- kazao je don Štefan u svojoj propovijedi.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je predstavljanje papine poruke koju je napisao za svjetski dan mladih u kojoj nam daje primjer sv. Pavla. U svojoj poruci na samome početku papa Franjo hrabri mlade govoreći da su se našli u teškim situacijama s kojima se nisu navikli nositi. U mnogim slučajevima javili su se obiteljski problemi, kao i problemi koje sa sobom nosi nezaposlenost, depresija, usamljenost i ovisnosti. Također, u pismu upućenom mladima ističe kako smo u svim dijelovima svijeta vidjeli veliki broj pojedinaca, među kojima mnogo mladih, koji su pomagali u spašavanju života, sijali sjeme nade, branili slobodu i pravdu, bili mirotvorci i graditelji mostova, te nastavlja da veliki potencijal leži u rukama mladih ljudi, te kakva je samo snaga prisutna u srcima mladih.

„Zato nas danas Gospodin poziva da ustanemo je svijet treba našu snagu, oduševljenje, strast. Zato uzima za primjer sv. Pavla kojemu kaže: Ustani postavljam te za svjedoka onoga što si vidio!“- zaključuje papa Franjo u svome pismu upućeno mladima.

Susret u Žepču završen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u kojemu su mladi imali priliku u tišini zaroniti u svoje srce i spoznati svoju ranjenost i grešnost u kojoj nas Gospodin neizmjerno ljubi.

„Jedino Krist može sve naše grijehe oprostiti, samo nas on bezuvjetno ljubi i zato mu trebamo ostati vjerni do kraja. Nakon duhovne hrane susret je nastavljen zajedničkim druženjem u pastoralnom centru uz dijeljenje iskustava i milosti koje su mladi dobili tijekom ovog susreta.“- na kraju kazala je s. Slavica Tubak.