“FONSS” potpisao ugovore s 45 stipendista

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, 4. prosinca 2021., Fondacija za stipendiranje studenata FONSS svečanim je činom potpisivanja podijelila stipendije i potpore za 45 studenata.

Susret je započeo svetom misom u 11 sati koju je predslavio Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup mitropolit. Na samom početku svete mise prisutne je pozdravio vlč. Ilija Orkić, član Upravnog odbora FONSS-a koji je naglasio da FONSS djeluje već 16 godina s misijom pomagati studentima marljivim i talentiranim a slabijeg imovinskog stanja, te zahvalio studentima što su i ove godine poslali svoje prijave, jer je FONSS osnovan upravo zbog njih.

U propovijedi je nadbiskup Vinko kardinal Puljić zahvalio Fondaciji FONSS što već 16 godina pomaže studentima. Naglasio je važnost podupiranja i potpore u studiju mladim Hrvatima i katolicima dok studiraju i stječu znanje, te se hrabro bore za život. Kardinal Puljić naglasio je da se u životu ne može sve riješiti novcem, ali da svakoga od nas treba ohrabiti, kao i pomoći mladima da izgrade od sebe cijelovita čovjeka. U propovijedi je potaknuo studente da iskoriste darove i sa Isusom koračajući razvijaju sposobnosti koje im je Bog dao, te da budu zahvalni na svojim dobročiniteljima.

Nakon svete mise uslijedila je i svečanost potpisivanja Ugovora, a prisutne studente pozdravili su i članovi Upravnog odbora FONSS-a, vlč. Šimo Maršić, vlč. Ilija Orkić, vlč. Miroslav Ćavar, gospodin Petar Lušo i gospodin Boris Babić. Oni su u kratkim crtama pojasnili prava i dužnosti stipendista i davatelja stipendija te podsjetili na početke djelovanja FONSS-a. Potom su se svi stipendisti predstavili, naglasivši koju godinu već primaju stipendiju, gdje i što studiraju. Na kraju se pristupilo samom potpisivanju Ugovora, a predsjednik Babić je svakom stipendisti ponaosob čestitao, zaželjevši im puno uspjeha na obostranu radost.

Nakon zajedničkog objeda u prostorijama NCM-a, nadbiskup Vinko je s članovima Upravnog odbora obišao prostorije FONSS-ovog studentskog doma u ulici Ljubljanska 30.

Fondacija za stipendiranje studenata „FONSS” osnovana je 2005. godine s ciljem podupiranja nadarenih mladića i djevojaka za vrijeme studija, koji su slabijeg imovinskog stanja. Također, jedan od ciljeva je i pomoći ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, te kroz novčanu potporu olakšati im studij i nakon studija zajedno s njima pronalaziti radna mjesta.


Stipendisti koji su stekli uvjet za dodjelu stipendije u akademskoj 2021/22.

  1. Ana Kulier, Zenica
  2. Andrea Štok, Sarajevo
  3. Dario Soldo, Glamoč
  4. Erna Bundić, Nova Bila
  5. Gabrijela Šunjić, Sarajevo
  6. Ilija Bilanović, Glamoč
  7. Iva Bartulica, Livno
  8. Ivana Vukoja, Široki Brijeg
  9. Ivica Stanić, Sarajevo
  10. Jelena Šutić, Mostar
  11. Katarina Ćurić, Žepče
  12. Lucija Krišto, Busovača
  13. Marin Ramljak, Žepče
  14. Marijana Pejičić, Orašje
  15. Matej Dužnović, Vareš
  16. Nensi Dusper, Kreševo
  17. Nikola Jozinović, Globarica
  18. Paula Begić, Prozor
  19. Petar Jukić, Žepče
  20. Stefan Kukrić, Kreševo

Stipendisti koji su stekli uvjet za nastavak stipendiranja u akademskoj 2021/22.

1. Anita Kukolj, Žepče
2. Dario Filipović, Sarajevo
3. Helena Zeko, Uskoplje
4. Iva Bagarić, Kupres
5. Ivona Glavaš, Sarajevo
6. Ivona Pilić, Uskoplje
7. Kristina Janjić, Vidovice
8. Magdalena Meter, Prozor
9. Matea Bilić, Lepenica
10. Marija Ćosković, Domaljevac
11. Nina Raič, Kupres
12. Patricija Čaljkušić, Žepče
13. Pavo Župarić, Kopanice

Studenti koji će dobiti potpore tijekom akademske 2021/22.


1. Andrea Drljepan, Kiseljak
2. Ivan Brčina, Tuzla
3. Ivana Marčetić, Boće
4. Ivana Pavić, Lukavac
5. Josipa Ravančić, Kupres
6. Marija Lukić, Sarajevo
7. Martina Milos, Sarajevo
8. Monika Glavaš, Sarajevo
9. Nikolina Šutalo, Sarajevo
10. Teo Kapetanović, Sarajevo
11. Thomas Perić, Sarajevo
12. Žaklina Ćosić, Sivša