KORAČAJMO ZAJEDNO: SPORT U IZGRADNJI MIRA

U razdoblju od 3. do 5. prosinca, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je edukacija na temu Sport u izgradnji mira, u okviru međureligijskog projekta za mlade Koračajmo zajedno. Cilj edukacije je bio poučiti sudionike, teorijski i praktično, o sportu kao važnom instrumentu za promicanje suradnje i suživota među mladima u Bosni i Hercegovini.

Na edukacije je sudjelovalo 15 sudionika, predstavnika sportskih klubova i udruženja iz različitih krajeva u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku programa, nazočne je pozdravila djelatnica Centra za mlade i koordinatorica projekta Koračajmo zajedno Marija Puljić te predstavila ideju i temelje na kojima je Centar za mlade započeo realizaciju sportskih programa, kao prilike za susret mladih različitih vjerskih pozadina, razvoj timskog duha i suradnje. Potom je suradnica na projektu Amina Čolaković, predstavila temu sporta kao univerzalnog sredstva za izgradnju mira kroz primjere u drugim zemljama ali i u BiH.

 U nastavku je uslijedilo predavanje na temu Odgojna vrijednost sporta, koje je održao Mario Tucaković, djelatnik Centra za mlade odgovoran za sportske programe i asistent na projektu Koračajmo zajedno. Tijekom izlaganja, poseban naglasak je stavljen na fair play,  promicanje ljudskih vrijednosti kroz sport te obrazovni potencijal sporta. Također se govorilo o pedagoško – psihološkim elementima sporta, vještinama voditelja te metodama organizacije sportskih igara za djecu i mlade.

Drugog dana edukacije, mladi su imali priliku u sportskoj dvorani Renovabis proći kroz niz praktičnih sportskih radionica, tijekom kojih su učili edukativne ciljeve i tehnike izvođenja pojedinih sportskih igara. Potom je uslijedila radionica pod nazivom Cjevovod gdje su sudionici podijeljeni u dvije grupe, imali zadatak napraviti cjevovod i gdje su trebali pokazati vještine timskog rada.

Subotnje poslijepodne je iskorišteno za posjet Olimpijskom muzeju Grada Sarajeva, u kojemu su sudionici mogli vidjeti dokumentarnu postavku o organizaciji, pripremi i realizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Nakon nedjeljne sv. mise, koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, uslijedila je radionica na temu  Zaštita, sigurnost i postupanje s maloljetnicima u sportskim aktivnostima koju je vodio Antonio Topalović, djelatnik centra i voditelj programa za zaštitu djece. Kroz ovu temu sudionicima su predstavljeni  osnovni koncepti zaštite djece i mladih u sportskim aktivnostima. Na samom početku je Antonio je dao pregled i sistematizaciju vrsta i oblika zlostavljanja, ali i faktora rizika u sportu koji djecu stavljaju u ranjiv položaj. Sportske aktivnosti jesu visokorizične te 30% djece i mladih u sportu je doživjelo seksualno zlostavljanje, ističe Antonio. U drugom dijelu radionice sudionici su kroz praktične vježbe i studije slučaja mogli jasnije prepoznati smjerove i mogućnosti zaštite djece u sportu.

Na kraju edukacije, djelatnica Nadežda Mojsilović je predstavila obrazac za prijavu sportskog događaja koji će po završetku edukacije predstavnici udruženja pripremiti, a potom realizirati uz financijsku i logističku podršku NCM „Ivan Pavao II.“

Sudionici su na kraju susreta naglasili važnost ovakvih edukacija, kako za stručnjake koji rade s mladima a tako i za mlade koji sudjeluju u sportskim aktivnostima, te iskazali želju za nastavkom sličnih programa i u budućnosti.