Djelatnici i volonteri Centar za mlade obilježili Međunarodni dan volontera

U ponedjeljak, 6. prosinca djelatnici i volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u prostorijama Socijalnog kutka u migranstkom kampu u Ušivaku obilježili su Međunarodni dan volontera.

Susret i proslava Međunarodnog dana volontera započela je pozdravnim riječima Nadežde Mojsilović i Josipa Milanovića, projekt koordinatora Centra za mlade Ivan Pavao II. nakon čega je uslijedilo druženje s djecom i mladima iz kampa koji svakodnevno vrijeme provode sudjelujući u aktivnostima koje nudi Socijalni kutak.

Tako su sudionici imali priliku uživati u popularnim glazbenim hitovima, pjevati, plesati ali i s volonterima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i vršnjačkim edukatorima međureligijskog projekta Koračajmo zajedno igrati razne društvene igre. Osim igre i zabave, priliku za susret volonteri su iskoristili i kako bi se upoznali s programom i aktivnostima koje djelatnice Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. svakodnevno kreiraju u Socijalnom kutku za djecu u migrantskom kampu Ušivak. Također, vrijeme provedeno kroz igru i zabavu tijekom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, voloneri su iskoristili kako bi se bolje upoznali s mladima, čuli njihove životne priče, govorili o važnosti volonterskog djelovanja, ali i promovirali važnost prihvaćanja ranjivih skupina s kojima živimo.

Djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II. u suradnji s volonterima i vršnjačkim edukatorima za više od 110 djece u kampu pripremili su i prigodne paketiće koje su tijekom proslave Međunarodnog dana volontera djeci i mladima u kampu podijelili.  

Podsjećanja radi, Opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5. prosinca Međunarodnim danom volontera s ciljem da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te da se građanima približi dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i prikažu primjeri pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. od svog samog osnivanja nudi programe i projekte kroz koje mladi mogu nadograditi svoja znanja, vještine i kapacitete kako bi bili inicijatori volonterskih aktivnosti u svojim zajednicama, posebno kroz projekt Škole volonterizma i volontersku akciju 72 sata bez kompromisa koja okuplja veliki broj volontera iz cijele Bosne i Hercegovine.  

„Sretan sam i blagoslovljen što imam priliku svakodnevno kroz rad s mladima otkrivati koliko su kreativni, vrijedni, sposobni, snalažljivi i spremni pomoći potrebitima. Mladi koje Centar okuplja stvarno mijenjaju svijet u kojem živimo i hvala im na tome. Hvala svima onima koji su nam dopustili u protekloj godini da im budemo podrška u svim vrijednim projektima i aktivnostima koje su realizirali, baš kao i onima čije smo ideje financijski podržali kroz projekt Škole volonterizma“- istaknuo je Josip Milanović, projekt koordinator.

Također, na kraju se zahvalio svakome volonteru koji je u protekloj godini dana stvarao, kreirao i realizirao mnoge projekte i aktivnosti koje su pomogle drugima da se osjećaju ljepše, zdravije, sigurnije u svome okruženju, ali i na taj način promovirali volonterski aktivizam kod mladih.