Božićna duhovna obnova Udruge katoličkih studenata Emaus

U četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. održana je Božićna duhovna obnova koju tradicionalno organizira Udruga katoličkih studenata Emaus u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Ove godine svoju pripravu za najradosniji blagdan Božić studenti grada Sarajeva odlučili su obogatiti razmišljanjem na temu Živjeti kršćansko mladenaštvo u današnjem svijetu. Upravo je Božić blagdan Božje poniznosti, jednostavnosti i duhovnog siromaštva – maleni Isus kojeg čekamo uči nas i poziva kako pred nebeskim Ocem imati srce malenog djeteta.

Na početku susreta fra Marin Karačić, duhovni asistent frame Humac i župni vikar u župi sv. Ante Padovanskog Humac u Ljubuškom, obratio se studentima govoreći o karakteristikama koje čine jednog mladog katolika u današnjem svijetu. „Povući se u tišinu pred Gospodinom, biti jednostavan, dobar, radostan, neiskvaren i poslušan, imati velikodušno srce koje prašta, koje ide dalje i ima povjerenja u druge i Gospodina, ima razumijevanja i strpljenja jedni s drugima“- u svome nagovoru istaknuo je fra Marin.

„Prvo pitanje koji moramo postaviti jeste Gdje je Bog i što On predstavlja u mom životu? Od malena imamo stvorenu pogrešnu sliku tog milosrdnog Boga. Bog koji dopušta sve oluje u kojima se nalazimo treba da je jedini cilj u našim životima kako bismo naučili razdvojiti emocije od reakcija, te spoznali sebe kakvi smo ustvari.“- nastavio je voditelj duhovne obnove te istaknuo kako takvo kontroliranje reakcija i emocija dovodi do stanja da shvatimo svoju vrijednost i vrijednost Gospodina u osobnom životu.

Biti iskren, praštati i ljubiti bližnje, dopustiti jedni drugima da se izraze, saslušati i duboko udahnuti prije ikakve reakcije, pomoći će nam da razumijemo jedni druge i shvatimo potrebe svoje braće i sestara, a na kraju krajeva spoznamo način na koji Isus gleda nas i daje nam i više nego dovoljno vremena. Upravo je Isus najbolji primjer razuma i praštanja onda kad se to najmanje može očekivati u ljudskom obliku. Stoga, potrebno je prepoznati sve ono što vrijeme i iskustva natalože u našim srcima, sve ono gdje smo postali komplicirani, proračunati i gdje smo se izgubili, potrebno je pronaći onu izgubljenu ovcu u našim životima. Potrebno je vratiti se u stanje u kojem svatko od nas svoj život u krajnjoj poniznosti izlaže pred Gospodinom.

Nakon duhovnog nagovora, studenti su imali priliku za sv. ispovijed nakon čega je uslijedila sv. misa koju je predslavio fra Marin Karačić u koncelebraciji vlč. Ivana Matijevića, pastoralnog suradnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., a koju je animirao tek formirani zbor Emausa. Nastavak druženja uslijedio je u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. na kojem su svi studenti i posjetitelji imali priliku uživati u koncertu fra Marina Karačića koji je u pratnji klavijaturiste Luke izveo najpoznatije duhovne skladbe, kao i nekoliko svojih pjesama s dva snimljena glazbena albuma duhovne glazbe.

„Duhovna obnova okupila je oko 70-ak mladih studenata koji su imali priliku osim duhovne okrijepe, jedni s drugima podijeliti svoja studentska iskustva, ali i prisjetiti se aktivnosti na kojima su u protekloj godini dana sudjelovali.“- kazali su članovi Udruge katoličkih studenata Emaus ističući kako je važno biti radostan, jer radost koju crpimo iz duhovnosti, Gospodin želi da prenesemo i na druženja studenata.

„Gospodina zanima svaki detalj našega srca i života, zato je važno darovati se Gospodinu u svim prilikama, kako na sv. misi i tijekom molitve, tako i na druženju s prijateljima, znajući da On dolazi da spasi nas“- na kraju istaknuli su članovi Udruge katoličkih studenata Emaus.