Karavan mladih u Globarici

Na četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca skupina mladih iz Sarajeva, Zenice, Novog Travnika, Žepča i Vareša u sklopu projekta Youth Workers- Osnaženi mladi za osnaženu župnu zajednicu posjetili su župu Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, pokraj Žepča.

Karavan mladih, projektna je aktivnost koja je započela prošli mjesec u župi sv. Ivana Krstitelja u Lug Brankoviću, gdje su sudionici imali priliku sudjelovati na sv. misi, te kasnije razgovarati sa župljanima i mladima iz Lug Brankovića. Na isti način, u nedjelju, 19. prosinca drugi karavan mladih započeo je slavljenjem sv. mise koju je predslavio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, a koju je animirao zbor Udruge katoličkih studenata Emaus, čiji su se članovi pridružili karavanu mladih. U svojoj prigodnoj propovijedi, vlč. Ivan osvrnuo se na Marijino pohođenje Elizabete. „Susret Marije i Elizabete postaje snažan poticaj svima nama, da shvatimo kako Bog vodi sve naše živote i putove, pa i svaki naš susret. A došašće je vrijeme, kako bismo pripremili vlastite živote na susret s Bogom.“- kazao je vlč. Ivan u svojoj propovijedi koji se također osvrnuo i na život i probleme mladih u našim župama i krajevima. Vlč. Ivan istaknuo je i važnost povezivanja i osnaživanja svih mladih, kako bi stekli kompetencije za mijenjanje svojih društvenih, ekonomskih, političkih i svih drugih pitanja koje ih muče. „Mladi se danas nalaze u velikim problemima koji su često neshvaćeni od strane društva i starijih, potrebno je da se uživimo u stanje mladih u našoj domovini. Dok su s druge strane mladi pozvani da uzmu stvar u svoje ruke i da sami grade svoju budućnost, i da žive svoje mladenaštvo punim plućima.“- zaključio je vlč. Ivan.

Po završetku sv. mise, sudionici projekta u razgovoru sa župljanima pokušali su saznati mnoge zanimljivosti u samoj župi, upoznati se s kulturnom baštinom župe Globarica, tradicionalnim jelima, narodnim nošnjama, poznatim osobama iz župe i sl. Župljani su bili jako otvoreni i vrlo susretljivi u susretima i razgovorima.

Susret je nastavljen i kroz razgovor s mladima, njih oko četrdeset, iz župe Marije Pomoćnice kršćana kojima su mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. predstavili novi projekt ali i ostale projekte i aktivnosti koje okupljaju desetine tisuća mladih na godišnjoj razini. Mladi su također govorili o aktivnostima u župi na kojima sudjeluju, problemima i izazovima s kojima se susreću, kao i o aktivnostima koje bi voljeli da se organiziraju u njihovoj župnoj zajednici, načinima kako motivirati mlade itd. Nakon održanog susreta i razgovora s mladima, članovi zbora Udruge katoličkih studenata Emaus sudjelovali su i na župnom Božićnom koncertu na kojem su izveli dvije skladbe.

Cilj karavana mladih, tj. jednodnevnih studijskih putovanja u sklopu projekta Osnaženi mladi za osnaženu župnu zajednicu je upoznati se s djelovanjem župne zajednice, kulturnom baštinom mjesta kojeg mladi posjećuju ali i s programom i aktivnostima koje okupljaju mlade. Mladi, sudionici projekta na ovaj način imaju priliku direktno razgovarati sa župljanima župe koju posjećuju, aktivnim mladima u župnoj zajednici, te tako razvijati svoje kompetencije koje će im kasnije pomoći u njihovom osobnom ali i profesionalnom rastu.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje župniku župe Marije Pomoćnice kršćana u Globarici, vlč. Vladi Jagustinu na otvorenosti, kao i župljanima i mladima na susretljivosti.