BWC: Održana edukacija za djelatnike i suradnike NCM-a o posljedicama nasilja nad maloljetnicima

U razdoblju od 21. do 22 prosinca 2021. godine u sklopu projekta Because We Care je održana edukacija djelatnika i suradnika Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II o posljedicama i projektivnim tehnikama za rad s djecom koja su preživjela nasilje.

Na samom početku sudionike je pozdravio Antonio Topalović, voditelj programa za zaštitu maloljetnika te predstavio voditeljicu edukacije, gospođu Dželilu Mulić Čorbo. Voditeljica edukacije gospođa Mulić Čorbo je psihologinja, obiteljska sistemska psihoterapeutkinja sa EAP certifikatom , EMDR praktikantica te supervizorica u edukaciji. Ima više od 10 godina iskustva u radu s obiteljima, partnerima i pojedincima te obiteljima u riziku i preživjelima nasilja u obitelji. Njen psihoterapijski i savjetodavni pravac u radu s klijentima se bazira na sistemskom modelu koji pojedinca, partnere i/ili obitelj  promatra u interakciji s drugima. Kroz psihoterapijski rad s klijentima polazi od pretpostavke da se problem pojedinca i/ili obitelji nalazi u odnosima, relacijama i interakcijama koje ostvaruje s drugima (u obitelji, na radnom mjestu, široj zajednici) uzimajući u obzir individualne karakteristike pojedinca i kontekst u kojem pojedinac i obitelj živi ovdje i sada.

Prvog dana edukacije govorilo se o emocionalnim i kognitivnim posljedicama nasilja i zlostavljanja djece i mladih. Različiti su učinci emocionalnog zlostavljanja ovisno o dobi djeteta. Primjerice, kod novorođenčadi vidimo usporavanje tjelesnog napretka, kod predškolske djece usporenje u razvoju uz pojavu emocionalnih i ponašajnih poteškoća. Kod mlađe djece školske dobi probleme u školskoj prilagodbi i lošije školske rezultate. Nadalje, kao rezultat trajne tjeskobe i straha koji izaziva izloženost emocionalnom zlostavljanju djeca često razvijaju i psihosomatske teškoće: bolove, povraćanje i proljeve, poteškoće sa spavanjem, poteškoće hranjenja.

Poseban teorijski i praktični uklon voditeljica edukacije je dala razumijevanju mitova o nasilju u obitelji, kao prvoj ekološkoj sredini u kojoj dijete odrasta. Obitelj je mjesto gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati sigurno i voljeno. Kao što od svih ljudi s kojima se susrećemo tražimo da nas poštuju, tako bi i članovi obitelji trebali pokazivati međusobno poštovanje. Ukoliko dijete ili mlada osoba u obitelji gleda ili sluša nasilna događanja, pokušava zaštiti jednog od roditelja ili uočava ozljede nanesene roditelju, to za njega predstavlja težak i zastrašujući događaj s kojim se najčešće teško može sam ili sama nositi. Iako ponekad roditelj nije nasilan prema djetetu direktno, život u obitelji gdje gledamo nasilje među onima s kojima živimo može biti jednako težak kao i kad sami doživljavamo nasilje.

Praktični segment tijekom edukacije je naišao na oduševljenje sudionika. Edukacija je bila obogaćena primjerima i studijama slučaja gdje su djelatnici i suradnici Centra mogli primijeniti svoje dosadašnje znanje, ali i vježbati svoje vještine kako bi mogli cjelovito zaštiti djecu i mlade s kojima rade i osigurali sigurno okruženje u skladu s Politikom o zaštiti djece čiji su potpisatelji.

Tijekom drugog dana edukacije sudionici su dobili nekoliko praktičnih alata i tehnika za rad s djecom i mladima te bismo izdvojili projektivnu tehniku „Torba osjećanja„. Voditeljica Mulić Čorbo je sudionicima predstavila samu tehniku u kratkom izlaganju, ali im i omogućila primjenu tehnike kroz praktične vježbe i igranje uloga, čime su sudionici usvojili temeljna znanja i vještine o korištenju same tehnike.

„Zahvaljujući ovoj edukaciji proširila sam svoja znanja u oblasti zaštite djeteta te sam usvojila nove metode rada za prepoznavanje posljedica nasilja kod djece i mladih. Ovakve edukacije su izuzetno važne za izgradnju kapaciteta koordinatora na projektima Centra za mlade, jer nam pomažu da pružimo podršku našim mladima, koji su dio projekata, i zaštitimo ih od svakog oblika nasilja.“, navela je Nadežda Mojsilović, psihologinja i projekt koordinatorica.

Antonio Topalović