Započela zimska Demokratska akademija za srednjoškolce

U utorak, 04. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.  u Sarajevu, započela je zimska Demokratska akademija za srednjoškolce, u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision. Akademija je okupila 20 učenika Katoličkih školskih centara Petar Barbarić iz Travnika, Sv. Pavao iz Zenice te Sv. Josip iz Sarajeva.

Na samom početku programa, mlade je u ime organizatora pozdravila Marija Puljić, djelatnica Centra za mlade te Alen Gudalo, voditelj programskog dijela Akademije. Nakon vježbe međusobnog upoznavanja, mladi su podijeljeni u manje skupine, predvođeni vršnjačkim edukatoricama Nikolinom Malić, Tijanom Kafadar, Lanom Todosijević i Iris Vrdoljak.

U okviru petodnevnog programa, mlade očekuje posjet Parlamentarnoj skupštini BiH, radionice o procesu demokratskog odlučivanja i zalaganju mladih za pravedno društvo, kao i bogat rekreativni sadržaj.

Cilj ovog projekta je probuditi u mladima odgovornost da daju vlastiti doprinos društvu te da ga oblikuju na način koji će biti u službi ljudskog dostojanstva, zalaganjem za temeljne vrijednosti, kao što su istina, pravednost, pravo na zdrav odgoj, obrazovanje i kulturu. Želja je mladima posvijestiti da su oni ključni čimbenici u kreiranju zdravijeg političkog ozračja, korištenjem vlastitih znanja, vještina, sposobnosti i talenata, kako bi se gradilo društvo u kojem će mladi moći kvalitetno živjeti – materijalno, moralno i duhovno.

M.P.