Raznolik program drugog dana Demokratske akademije

Drugi dan Demokratske akademije, 5. siječnja započeo je sv. misom koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. dr. Šimo Maršić. Nakon sv. mise, mladi su se uputili ka Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kako bi nastavili učiti o vrstama i podjeli vlasti. Ondje ih je dočekao Zoran Brkić, voditelj Odjela za javnost i medije Parlamentarne skupštine BiH, koji je ukratko predstavio Ustav Bosne i Hercegovine te početke formiranja nove države Bosne i Hercegovine u poslijeratnom razdoblju.

Ovom prigodom, učenici su imali priliku učiti i o nadležnostima Parlamentarne skupštine te posjetiti dvorane u kojima se odvijaju sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda.

Nakon povratka u prostorije Centra za mlade, uslijedila je radionica strateškog odlučivanja X-Y koju je predvodila Danijela Lovrić, djelatnica Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. Cilj radionice je bio potaknuti sudionike da razvijaju pregovaračke sposobnosti, unaprjeđuju strategije komunikacije i suradnje, ali i dožive efekt konkurencije i izdaje te donesu zajedničke zaključke o mogućnostima izgradnje međusobnog povjerenja.

U poslijepodnevnim satima, mladi su kroz različite vježbe, imali priliku učiti o temeljima rada biračkih odbora. Tijekom praktičnog dijela, zajedno su pronalazili rješenja za specifične situacije koje se mogu dogoditi tijekom izbornog procesa, koristeći postojeće pravilnike za rad biračkih odbora.

Večernji sati su iskorišteni za rekreaciju, uz mnogo plesa i timskih igara, dok je kraj dana okrunjen večenjom molitvom.

Podsjećamo, zimska Demokratska akademija za srednjoškolce održava se u Sarajevu u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision, a okupila je 20 učenika Katoličkih školskih centara Petar Barbarić iz Travnika, Sv. Pavao iz Zenice te Sv. Josip iz Sarajeva.

M.P.