Ljudska prava kao temelj demokracije

Dana 06. siječnja, na svetkovinu Sveta tri kralja, program trećeg dana Demokratske akademije započeo je slavljem sv. mise koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. U svojoj propovijedi, ravnatelj je naglasio važnost opredjeljenja za Univerzalno dobro, koje je sami Bog. Također je podsjetio mlade da put dobra često nije lagan, ali da, pokloniti se Bogu poput kraljeva, znači nastaviti živjeti vjerujući u njegovu milost, ljubav i snagu.

U nastavku su uslijedile radionice tijekom kojih su mladi nastavili učiti o demokratskim vrijednostima. Prva radionica pod nazivom Put demokracije imala je cilj predstaviti mladima ključne događaje u ljudskoj povijesti  koji su obilježili razvoj demokracije u svijetu.

Radionicu na temu Pravo i zaštita djece u demokratskom društvu: Izazovi i perspektive u implementaciji Konvencije o pravima djeteta, za mlade je održao djelatnik Centra i voditelj programa o zaštiti djece i mladih Antonio Topalović, koji se osvrnuo na ljudska prava i trenutke kada počinje intenzivnije zalaganje za iste. Potom su sudionici upoznati s Konvencijom o pravima djeteta te je uslijedila bogata diskusija o osnovnim problemima s kojima se djeca danas suočavaju te situacijama u kojima nisu ispoštovana prava djece. Potom je praktikantica iz Italije Lorena Trupiano podijelila svoje dugogodišnje iskustvo rada s ranjivim skupinama, djecom u pokretu i s teškoćama u razvoju, u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Poslijepodnevni sati su iskorišteni za vježbe koje su imale cilj potaknuti sudionike da prepoznaju izvore nesporazuma i važnost objektivnog prijenosa informacija. Zatim je uslijedila radionica pod nazivom Tko i kako donosi odluke tijekom koje su mladi simulirali rad različitih struktura odlučivanja te na koji način se rješavaju specifični problemi na lokalnim razinama.

Nakon rekreativnog sportskog programa, večernji sati su posvećeni gledanju i analizi filma Invictus (2009.), koji je oslikao važnost karizmatičnog lidera Nelsona Mandele koji, ispred osobnih interesa, stavlja kolektivne vrijednosti te koristi sport kao instrument kako bi se podijeljena društvena zajednica u Južnoj Africi ujedinila.

M.P.