Završena zimska Demokratska akademija za srednjoškolce

U subotu 08. siječnja završena je treća Demokratska zimska akademija za srednjoškolce koja se realizira u okviru projekta Mladi i demokracija – Vision is decision. Cilj ovog projekta je probuditi u mladima odgovornost da daju vlastiti doprinos društvu te da ga oblikuju na način koji će biti u službi ljudskog dostojanstva, zalaganjem za temeljne vrijednosti, kao što su istina, pravednost, pravo na zdrav odgoj, obrazovanje i kulturu.

Prethodnog dana, mladi su imali priliku sudjelovati u radionici Ja kao predsjenik/ca!, pod vodstvom Alena Gudala, prilikom koje su igrom uloga simulirali cjelokupan izborni proces te obavljali uloge članova izborne komisije, građana, članova predsjedničkih stožera ili samih kandidata za predsjednika. Radionica je obuhvatila i temu kreiranja izbornih kampanja, medijskog pojavljivanja te suočavanja s otvorenim pitanjima građana.

U nastavku je uslijedilo upoznavanje grada Sarajeva te njegovih kulturnih i prirodnih obilježja. Tako su mladi najprije posjetili sarajevsku aškenašku sinagogu, gdje ih je dočekao Igor Kožemjakin, hazan sarajevske Židovske zajednice te im ispričao o povijesti judaizma na ovim prostorima, osnovnim obilježjima ove religije te današnjem životu Židova u Sarajevu. Zatim su se mladi uputili ka Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice.

Drugi dio dana iskorišten je za odlazak na Trebević sarajevskog žičarom te šetnju olimpijskom bob stazom. Nakon povratka u prostorije Centra za mlade, uslijedio je zabavno – rekreativni program pod nazivom Lov na blago, pod vodstvom vršnjačkih edukatorica Iris Vrdoljak, Tijane Kafadar, Lane Todosijević te Nikoline Malić.

Jutarnji sati posljednjeg dana Demokratske akademije, u subotu 08. siječnja, započeli su zajedničkim slavljem sv. mise, koju je predvodio vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.. Nakon misnog slavlja, sudionici su imali priliku provjeriti svoje opće znanje o geografskim karakteristikama Bosne i Hercegovine, putem Kahoot kviza.

Prilikom posljednje točke programa, sudionicima se obratila praktikantica iz Italije u Centru za mlade Chiara Reverdito koja je predstavila Republiku Italiju i njeno državno uređenje te aktivizam mladih Talijana na polju gorućih društvenih problema.

Zajedničkim osvrtom na sve proživljene trenutke tijekom prethodnih dana, završena je ovogodišnja zimska Demokratska Akademija za srednjoškolce, koja je okupila 20 učenika Katoličkih školskih centara Petar Barbarić iz Travnika, Sv. Pavao iz Zenice te Sv. Josip iz Sarajeva.

M.P.