Drugi dan kampa Fair play u duhu Olimpijskih igara

Drugi dan zimskog kampa u ponedeljak 10. siječnja započeo je radionicom pod nazivom Zaštita prava i dobrobiti mladih u sportu koju je vodio djelatnik NCM Ivan Pavao II., Antonio Topalović. Na radionici se razgovaralo o rizicima koji djecu i mlade u sportu postavljaju u položaj ranjivosti te izlažu potencijalnim nasilnim i traumatskim iskustvima. Tijekom raidonice posebno se razgovaralo o razlikama između sportske discipline i nasilnog ponašanja, ali i seksualnom zlostavljaju kao ozbiljnom problemu koji se događa u sportskim klubovima i tijekom sportskih aktivnosti. Sudionici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku sudjelovati u ovoj radionici i čuti informacije o tome kako biti i ostati siguran u različitim kontekstima, a posebno u sportu.

Potom je uslijedila radionica o vjerskim običajima u katoličanstvu, pravoslavlju i islamu, koju su vodili vršnjački edukatori projekta Koračajmo zajedno Anđela Dizdar, Željko Maksimović i Ejub Ensar Selimović. Edukatori su predstavili sudionicima vjerske običaje naroda u Bosni i Hercegovini, te zajedno sa sudionicima diskutirali o temama koje nisu ranije poznavali.

Poslijepodnevne sate su obilježile sportske igre u duhu Olimpijade, gdje su se sudionici u svojim timovima, natjecali u različitim izazovima. Sportske igre predvodio je Mario Tucaković, djelatnik Centra za mlade koji je odgovoran za sportski program i jedan od voditelja kampa Fair play. Ovo je bila prilika da sudionici u svojim timovima pokažu sportski i timski duh.

Večernji program je nastavljen u sportskom duhu uz film Trener Carter koji je sportska drama i jedan je od najboljih filmova na temu srednjoškolskog sporta.

Nadežda Mojsilović