Gabriela Šunjić: Uživam s mladima rasti i osluškivati ono što imaju za reći

Izazovi s kojima se susreću mladi u današnjem društvu mnogo su drugačiji u odnosu na ranija razdoblja. U globaliziranom svijetu pred mlade se postavlja zadatak da, pored primarnog obrazovanja, posjeduju brojne vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, te kako bi bili u korak s vremenom.

Katolička Crkva u ovim vremenima u kojima današnji mladi žive i odrastaju, ima odgovornost pružiti priliku mladima za formaciju koja će moći odgovoriti novim izazovima i pomoćima mladima da budu u svijetu, ali ne od svijeta. Upravo to je bio povod da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. započne s realizacijom novog projekta koji okuplja 30 mladih stručnjaka u radu s mladima koji će kroz formacijske susrete, ali i druge projektne aktivnosti raditi na jačanju kompetencija mladih kako bi pokazali odgovornost prema vlastitom životu, ali i zajednici u kojoj se nalaze.

Jedna od njih je i Gabriela Šunjić, rođena Sarajka, studentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Najveća strast i hobi joj je, kako ističe, ples. Pleše latinoameričke i standardne plesove i naglašava kako je ples odmora, često čak i besmislu daje smisao. Osim plesa, zaljubljena je i u glazbu. Svira klavir, pjeva i naglašava kako je glazba ono što je opušta, ali i pruža priliku za upoznavanje novih ljudi, jer je glazba ona koja veže, a ne razdvaja.

Na samom početku razgovora ističe kako je odlučila postati Youth Worker jer se u posljednjih godinu dana aktivno počela baviti radom s mladima kao vršnjački edukator, jer je to nešto što je ispunjava i u tome se pronalazi. „U Centru za mlade sam aktivna protekle 4 godine. Sretna sam što postoji takva institucija koja mi kroz svoje projekte pruža osjećaj pripadnosti. Stoga, za Centar me vežu jako lijepe uspomene i uvijek se radujem svakom sljedećem susretu i novom projektu jer uživam s mladima rasti i osluškivati ono što oni imaju za reći, a samo čekaju priliku za to.“- otkrila nam je Gabriela.

„Smatram da će mi ovaj projekt puno pomoći u usavršavanju vještina koje mi trebaju da budem što bolja u radu s mladima“- nastavlja, dodajući kako mladi u Bosni i Hercegovini imaju prilike za naučiti nešto novo, usvojiti nova znanja i vještine, ali je svakako priliku teško pronaći i izboriti se za nju.

„Žao mi je što institucije koje to pružaju, manje surađuju jedne s drugima. Vjerujem kako bi to mladima pružilo veću mogućnost međusobnog povezivanja i ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Ono što ja, kao mlada osoba mogu učiniti jeste biti aktivan član društva i učiniti koliko je u mojoj moći da utječem na mlade u BiH kako bi razbila tu pasivnost. To je nekako upravo i razlog zbog čega sam se uključila u projekt Centra za mlade“- nastavlja Gabriela.

Kao marljiva i uporna osoba koja ne odustaje od postavljenih ciljeva, na što je iznimno ponosna, Gabriela ističe kako je ponosna i na to što nastoji učiniti sve što je u njenoj moći kako bi uspjela ostvariti ono što želi, pa ako se to i ne dogodi, zna da je dala sve od sebe. Ponosna je i zahvalna što ima priliku raditi s mladima i tako izgrađivati sebe.

„Moja poruka mladima jeste da se ne boje živjeti i boriti. Mladi, ispunite svoju mladost životom i u svakom trenutku pronađite radost ili ju stvorite. Život je lijep, ako ga tako gledamo. “Mnogo je zvanih, a malo odazvanih.” Budite među odazvanima.“- na samom kraju zaključuje.

Josip Milanović